Justin Fornal har planlagt et større mediestunt, som skal skabe opmærksomhed omkring klimaforandringerne i Arktis.Foto: Justin Fornal

Amerikaner vil svømme fra Canada til Grønland

Amerikaneren Justin Fornal vil i næste uge kaste sig ud i en usædvanlig svømmetur. Ønsket er at skabe opmærksomhed omkring klimaforandringerne.

Søndag den 7. august kommer eventyreren Justin Fornal til Qaanaaq. Her planlægger han at sænke sig ned i det iskolde hav, der adskiller Grønland og Canada, for at svømme fra Pim Island i Canada tilbage til Grønland – en strækning på mere end 40 kilometer.

Formålet med turen er at sætte fokus på klimaforandringerne, og hvordan de stigende temperaturer påvirker inuit i området. Det fortæller Justin Fornal til KNR:


Justin Fornal har de seneste år svømmet flere lange distancer i det fri. Her ses han i Canada, hvor han træner til turen i Grønland.

- Jeg ønsker skabe opmærksomhed omkring klimaforandringerne, og at der bor folk i Qaanaaq, som har en vigtig kultur, der handler om at være i harmoni med den natur, som lige nu er under forandring. Jeg tror, at mange vil lære noget af den her svømmetur.

Nogen vil sige, at det ikke kommer til at ændre noget. Hvordan forholder du dig til det synspunkt? 

- Det er nemt at læne sig tilbage og ikke gøre noget. Min svømmetur er bare en lille ting, men måske den rette person hører om det og beslutter sig for at gøre noget. Jeg er villig til at sætte mit liv på spil for den her sag.

Svømmer for en større sag

Justin Fornal var konkurrencesvømmer, da han var ung, men det er kun et par år siden, at han begyndte at udfordre sig selv med længere svømmeture i det fri.

Det hele startede med, at han svømmede i en flod i sin hjemby for at gøre opmærksom på, at den var blevet renset. Siden har han svømmet flere utraditionelle steder i blandt andet USA og Irland.

En dag sad han og studerede et kort over Nordatlanten og opdagede, at afstanden mellem Canada og Grønland er meget kort visse steder. Det affødte ideen om at krydse det smalle stræde iført våddragt og svømmebriller:

- Jeg tænkte, jeg kan svømme den distance. Og så tænkte jeg, at det var en god måde at gøre opmærksom på Arktis på, siger han.

Frygter ikke kulden

Som forberedelse til turen har Justin Fornal svømmetrænet i Hudsonfloden, som ligger tæt på hans hjem i New York. Her er vandet i vintermånederne kun lidt over frysepunktet, og derfor føler han sig godt rustet til det kolde gys i Nordgrønland.

- Jeg kommer til at sømme i en våddragt, så min krop bliver våd. Forhåbentligt kan den holde mig varm nok under hele turen. Jeg svømmer altid om vinteren, så jeg er god til at håndtere kulden, fortæller Justin Fornal.

Som sikkerhed har han følge af en kajak, som skal sikre, at han holder kursen mod den grønlandske kyst. Hans følge vil også give ham forfriskninger hver halve time, så han ikke løber tør for energi.

På hjemmesiden Great Arctic Swim kan man følge Justin Fornal, når han kaster sig ud bølgen blå.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl