Alt for mange unge ender som ufaglærte

Idag er op mod 800 unge mellem 16-18 år endnu ikke kommet gang med en uddannelse. Og det er alarmerende, siger naalakkersuisoq for finanser, Maliina Abelsen.
Skrevet af Jette Andersen
19. september 2012 06:39

Ifølge Grønlands Statistiks statistikbank er der 2.511 unge mellem 16 og 18 år i hele landet. Og ud af dem er altså 800 ikke i gang med en uddannelse. Omregnet til procent er det 32 procent, der vælger ikke at gå videre med en uddannelse efter folkeskolen.

- Det er meget alarmerende. Det er noget af det, vi diskuterer allermest. Det er simpelthen alfa og omega, at hvis vi skal have noget ud af vores råstofsektor og minesektor i fremtiden, så skal vi have uddannet vores egne unge, så de kan gå ind og tage jobsene, siger naalakkersuisoq for Finanser, Maliina Abelsen.

I Naalakkersuisuts uddannelsesstrategi står der, at målet er at nå under 5 procent i 2025.

Og nu vil der også komme lidt flere penge i husholdningskassen til ungdommen uden uddannelse.  Det vil ske, når de grønlandske studerende i Danmark overgår til dansk SU fra d. 1. januar næste år. På den måde, vil der blive frigivet omkring 37 millioner, siger naalakkersuisoq for finanser.

- Vi har et samlet budget, så det ryger ned i potten, og nede i potten var der allerede et kæmpe underskud, der skulle dækkes. Så de er jo med til først at lukke et underskud, også har vi alligevel sparet nogle penge sammen og sagt, at selvom der er underskud, så finder vi nogle penge til uddannelse, også sparer vi på nogle andre områder, siger Maliina Abelsen.

Og i finansloven lægger Naalakkersuisut op til, at der kommer ekstra 10 millioner til uddannelsesområdet, understreger Maliina Abelsen.

Hun kan ikke komme med en eksakt grund til, hvorfor de unge falder ud af uddannelsesforløbet, når de forlader folkeskolen, hun ved bare, at en grund kan være, at de ikke har færdiggjort folkeskole eller at de ikke kommer i gang med noget andet.

- Det, som vi har fremlagt på vegne af naalakkersuisut, det har været vigtigheden af at vejlede, så vi sikrer at de kommer ind i et uddannelsesforløb. Men også at vi holder øje med dem, sådan så dem, der er røget ud og ligger derude, som vi ikke helt ved hvad laver, at man får kaldt dem tilbage og se, hvad vej skal i så, siger Maliina Abelsen.

I Uddannelsesstrategien står der, at Naalakkersuisuts vision er, at de unge får en erhvervskompetencegivende uddannelse.