Dansk regering: Alle skal kunne klare sig selv i tre døgn

Alle mennesker og husstande i Danmark skal have vand, mad og andre vigtige fornødenheder til 72 timer i tilfælde af en krisesituation. Sådan lyder opfordring fra de danske myndigheder.
Den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) (t.v.) og direktør i Beredskabsstyrelsen i Danmark, Laila Reenberg, fortalte på Folkemødet på Bornholm i den forgangne weekend om anbefalingerne til borgerne i forbindelse med kriser. Foto © : Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
17. juni 2024 10:38

Sørg for at have mad, vand, medicin og ekstra strøm i dit hjem, så du kan klare dig i mindst tre døgn.

Sådan lyder det fra den danske regering, som opfordrer alle danskere til at forsyne hjemmet med de mest livsnødvendige ting.

Rådene skal sikre, at borgere og husstande kan tage vare på sig selv, så myndighederne kan sætte ind der, hvor behovet er størst, hvis der opstår en krisesituation eller hybridkrig.

Udmeldingen kom i weekenden fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og vil blive fulgt op af en skrivelse til alle voksne indbyggere i Danmark via digital post.

Der er ikke en umiddelbar trussel om et konventionelt angreb på Danmark med soldater i gaderne.

Men der er risiko for, at Danmark kan blive ramt af et hybridangreb, der kan lamme eksempelvis strømforsyningen, siger Troels Lund Poulsen.

Derfor lyder en af opfordringerne også, at man har en powerbank opladt - for eksempel så mobiltelefonen kan få strøm.

- Vi skal have vand og mad til at klare os selv i tre døgn. Vi skal sørge for at have den nødvendige medicin og førstehjælp. At vi kan holde varmen, når det er koldt. Og sørge for, vi kan klare os uden strøm, siger Troels Lund Poulsen.

Norge og Sverige har begge allerede anbefalinger for, hvordan deres borgere skal agere i tilfælde af en krisesituation.