Alle på nær ét parti vil i gang med grundlov

Demokraterne er som de eneste lodrette modstandere af at indlede et grundlovsforberedende arbejde, mens der dog hersker forskellige opfattelser blandt de øvrige partier af, hvad en sådan forfatning vil betyde for særligt forholdet til Danmark.
Skrevet af Mads Fisker
06. oktober 2011 17:13

Efter den seneste tid debat både her og i Danmark var det i eftermiddags tid til, at samtlige partier skulle debattere IA og Siumuts stort set enslydende opfordring til Naalakkersuisut om at indlede arbejdet med en grønlandsk grundlov.

Alle på nær Atassut slog klokkeklart fast, at man før eller siden ønsker fuld selvstændighed, men hvor Demokraterne netop begrundede sin modstand med, at en grundlov vil være lig med løsrivelse - og at der er længe til der er råd til det - mener Siumut omvendt, at det for tidligt at svare på, hvorvidt det endelige grundlovsudkast skal lægge op til en fortsat plads i Rigsfællesskabet.

Vi er måske ikke klar til selvstændighed, når et udkast til en grundlov er klar, men vi er kommet tættere på, da vi på det tidspunkt vil have gjort os mere bevidst om vores værdier og det, der knytter os sammen, lød det i dag fra Siumut.

Inuit Ataqatigiit talte også om et symbol på- og udtryk for en samlet grønlandsk befolknings sindelag, men partiet gik adskillige skridt længere end Siumut i sine umiddelbare forslag til, hvad en kommende grundlov rent politisk nødvendigvis vil betyde for forholdet mellem Grønland og Danmark.

Her kaldte IA fuldstændig overtagelse af udenrigs- og sikkerhedspolitikken for en forudsætning, mens Siumut talte mest om at sikre rettigheder inden for fangst, fiskeri og sprog, der altså langtfra på samme måde kan siges at kollidere med Rigsfællesskabets aktuelle indretning.

Uanset hvad, vil det næste skridt blive, at Naalakkersuisut inden næste års udgang har en omfattende forberedende redegørelse klar, og på forårssamlingen 2013 ventes en grundlovskommission så at blive endeligt vedtaget.