Alle gerningsmænd bag dødeligt Moskva-angreb er anholdt

De formodede gerningsmænd bag voldsomt angreb på koncertsal er nu anholdt, siger Putin i en tv-tale til den russiske befolkning.
Der er forskellige meldinger om dødstallet efter gårsdagens angreb i Moskva. Ifølge nyhedsbureauet AFP er der 133 omkomne indtil videre. Foto © : Sergei Vedyashkin/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
23. marts 2024 12:11

Samtlige gerningsmænd bag gårsdagens dødelige angreb nær hovedstaden Moskva er blevet anholdt.

Det sagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, ifølge Reuters og det statslige russiske nyhedsbureau Tass i en tv-tale til den russiske befolkning tidligere i dag.

- Jeg taler til jer på baggrund af den dødelige og barbariske terrorhandling, som har dræbt dusinvis af uskyldige civile, som var vores medborgere, herunder børn, teenagere og kvinder, lød det fra Putin..

Angrebet fandt sted fredag aften i Crocus City Hall i Krasnogorsk, som er en forstad til den russiske hovedstad, Moskva.

Her trængte uidentificerede personer med skydevåben ind til en udsolgt koncert og begyndte at skyde mod folk.

Der var angiveligt tale om fem personer, som var iklædt camuflagetøj.

Derudover var der meldinger om to eksplosioner i koncertsalen, hvor der også udbrød brand.

133 personer har ifølge nyhedsbureauet AFP indtil videre mistet livet.

Fire formodede gerningsmænd anholdt

Ifølge Putin er fire personer, der var direkte involveret i angrebet, blevet anholdt. I alt er der foretaget 11 anholdelser.

Islamisk Stat (IS) tog fredag ansvaret for angrebet, og i en meddelelse lyder det yderligere fra Islamisk Stat, at angrebet kommer som følge af "en krig, der raser mellem Islamisk Stat og lande, som kæmper mod islam".

Ifølge de russiske myndigheder rejste de mistænkte personer ind i Rusland fra Ukraine inden angrebet. Og efter angrebet forsøgte de altså at flygte tilbage, lød det fra Putin.

- De forsøgte at gemme sig og flygtede mod Ukraine, hvor der ifølge foreløbige oplysninger var lavet et smuthul, så de kunne krydse grænsen fra den ukrainske side, sagde han.

Han forventer, at andre lande vil samarbejde med Rusland om at bekæmpe terror på baggrund af angrebet i Moskva.

- Vi ved, hvad terrortruslen handler om, lød det fra Vladimir Putin.

- Vi regner med at samarbejde med alle lande, som deler vores smerte og er klar til at bidrage til indsatsen for at bekæmpe en fælles fjende: International terrorisme og alle dens manifestationer, sagde han.

Ifølge de russiske myndigheder viser de foreløbige undersøgelser, at ofrene for angrebet døde af henholdsvis skud og af røgforgiftning.

Som følge af angrebet erklærede Putin et døgns landesorg i Rusland.

Tidligere lørdag oplyste den russiske efterretningstjeneste FSB, at 11 personer var anholdt. Samtidig oplyste de russiske myndigheder dog, at de ville fortsætte jagten efter flere mulige gerningsmænd.

/ritzau/