Alle er enige, men ingen tager endeligt ansvar

Der har i den senere tid været meget fokus på anbringelse af unge i anstalten i stedet for en mere hensigtsmæssig anbringelse af helt unge kriminelle. Mange politikere har udtalt sig imod en sådan anbringelse, men der sker stadigvæk ikke noget på området.
Skrevet af Peter Troelsen
14. marts 2013 11:28

Det er faldet børnetalsmanden og næstformand i det nyligt etablerede Menneskerettighedsråd, Aaja Chemnitz Larsen så meget for brystet, at hun igen blander sig i debatten.

-Vi har behov for, at kommuner og Selvstyre, uden økonomiske hensyn, finder en hensigtsmæssig løsning – også på den korte bane”, mener Aaja Chemnitz Larsen.

Der har tidligere været forklaringer om manglende ansøgninger til stillinger og manglende juridisk grundlag for magtanvendelse, og tidshorisonten har været i omegnen af et år. Senest har IA-kandidaten Nikoline Ziemer indbragt sagen for Menneskerettighedsrådet.

-Et vigtigt aspekt i forståelse af problemstillingen er også kobling imellem de sociale udfordringer og de kriminelle handlinger. Vi ser i disse år mange voldsomme kriminelle handlinger begået af unge, hvilket er bekymrende. Af hensyn til kriminalitetens karakter er der sager, hvor retten er nødsaget til at anbringe de unge i anstalt, men det er vigtigt, at der skelnes mellem hvor grov kriminaliteten er og at straffen tilpasses derefter, siger børnetalsmanden.

-Der mener jeg, at vi skal blive bedre til at sikre det rette foranstaltninger. Hvis vi som samfund samtidig forstår at sætte tidligere ind overfor børn og unge, som har det svært, er jeg sikker på, at man vil kunne se, hvilken positiv virkning det ville have på sigt, forklarer Aaja Chemnitz Larsen, der opfordrer de ansvarlige kommuner og Selvstyret til at samarbejde om en løsning, indtil der kan etableres sikrede afdelinger, som er tilpasset til de unges behov for anbringelse og resocialisering.

.