Aleqa vil have offentlighed om landskassen frem for sin egen økonomi

Den nye formand for Naalakkersuisut hilser Transparency Greenlands opfordring velkommen. Men det er uklart, om hun vil have sin egen økonomi ud i offentligheden.
24. april 2013 08:50

Efter offentlig kritik har den nye inatsisartutformand, Lars Emil Johansen, besluttet, at han vil ligge oplysninger ud på Inatsisartuts hjemmeside om sine privatøkonomiske interesser.

Men om det er tegn på nye vinde i Siumut, er endnu svært at sige.

På Inatsisartuts hjemmeside kan alle borgere se, hvilke økonomiske interesser politikerne har. I juni måned vil der ligge opdaterede oplysninger fra de nye medlemmer, der blev valgt ind ved valget i marts.

Anders Meilvang fra den nye organisation Transparency Greenland, som arbejder for at virksomheder og politikere spiller med åbne kort, håber, at alle politikere vil blive bedre til at bruge ordningen, som kun ni af Inatsisartuts 31 medlemmer indtil videre har brugt.

- De sidste to år har politikerne været så dårlige til at indberette, at det faktisk kun er halvdelen, der har gjort det. og særligt kede af det, har vi været over, at vi har kunnet se, at Siumut simpelthen har boycottet ordningen, så der har været et helt parti, der har stået udenfor. Derfor synes jeg også, det er nødvendigt at tage debatten nu, hvor Siumut jo er kommet til magten, og op til valget jo virkelig gjorde meget ud af, hvor vigtigt det er med åbenhed og med gennemsigtighed, siger Anders Meilvang.

Men den såkaldte 'boycot' fra Siumut, som advokaten taler om, kan partiformand Aleqa Hammond ikke genkende:

Passer det, at I boycotter den ordning?

- Nej. Det er en frivillig ordning, som folk selv personligt har ret til at bestemme, om de vil benytte sig af eller ej. Der er ikke på nogen måde en boycot fra os. Ordningen er et frivilligt valg, siger Siumuts førstekvinde.

Men hun håber, der bliver, som hun siger det, "en konsensus" om at offentliggøre økonomiske interesser.

- Jeg synes, denne debat er en god anledning til, at det nye Inatsisartut måske kan bestemme, om det skal være frivilligt eller en pligt. Hvis det bliver en pligt, så tager vi debatten derfra, siger Aleqa Hammond.

Skal det snart til afstemning i Inatsisartut, om det skal være obligatorisk at lægge sine økonomiske oplysninger ud?

- Jeg tror ikke, et lovforslag og en afstemning er det rigtige. Jeg tror, det er noget, man skal bestemme i Inatsisartuts formandsskab som et spørgsmål under forretningsorden og kotyme, siger Siumuts formand.

Det lader altså ikke til, at den frivillige ordning bliver til lov lige foreløbig.

Tidligere i dag fortalte Lars-Emil Johansen, den nye formand for Inatsisartut, at han ville offentliggøre oplysninger om sin økonomiske interesser på hjemmesiden - og i øvrigt trække sig helt ud af erhvervslivet.

Under den forrige regeringskoalition anklagede Aleqa Hammond den naalakkersuisoq for råstoffer, IA's Ove Karl Berthelsen, og partileder Kuupik Kleist, for at spille med lukkede kort. Siumut var bange for, at de to IA-politikere, som begge er medstiftere af mineralvirksomheden GreenGems, var så indblandede i mineralområdet, at det ville gå ud over deres troværdighed.

Men - indtil videre - står det hen i det uvisse, om Lars Emil Johansen får følge fra andre siumuttere.

Har du selv tænkt dig at lægge oplysningerne ud på hjemmesiden, Aleqa?

- Jeg synes, det er vigtigt, at det ikke bare skal dreje sig om enkeltpersoner - hvad de tjener, og hvad de ikke tjener. Jeg synes, at skal man arbejde med åbenhed, så lad os gøre det med hele landskassens bevægelser, så det er åbent og transparent for befolkningen, ligesom man gør på Færøerne, den fremgangsmåde synes jeg er meget mere spændende.

Er det et nej eller et ja?

- Jeg synes, jeg har svaret på spørgsmålet meget klart, siger Aleqa Hammond.

Den frivillige frist for, at de nye inatsisartutmedlemmer kan indlevere privatøkonomiske oplysninger er om to uger, nærmere bestemt 5. maj.