Aleqa: Kan Grønland tjene millioner på overflyvninger?

Norge står til at tjene 220 millioner kroner på overflyvninger i år, men ifølge den tidligere danske transportminister, kan man ikke tjene penge på overflyvninger. Siumuts medlem af folketinget, Aleqa Hammond, vil til bunds i sagen.
Foto © : KNR
Skrevet af Simon Uldum -
13. august 2015 07:14

Debatten om hjemtagning af kontrollen med luftfarten har ulmet gennem længere tid. Således spurgte Siumuts Doris Jakobsen allerede i 2014 ind til sagen.

Efter et halvt års forsinkelse svarede transportministeren, at Grønland og Danmark ifølge aftale med den internationale civile luftfartsorganisation ICAO ikke må tjene penge på overflyvninger.

Ministeren svarede også, at samme princip gælder for hhv. Canada og Island, der tilsammen varetager lufttrafikstyringen over Grønland.

LÆS OGSÅ Doris J. klager til Mogens Lykketoft

 

Guldrandet norsk forretning
Norge er også medlem af ICAO – faktisk er Norge for øjeblikket medlem af ICAOs styrende råd. Alligevel rapporterer NRK, at Norge vil øge sine indtægter fra overflyvningsafgifter af hovedsageligt selskaber fra den persiske bugt, selvom ”Nogle af (Norges, red.) største kunder i luften har ingen – eller kun meget få – landoperationer i landet.”

Samme artikel rapporterer, at Norge angiveligt kommer til at nå omtrent 220 millioner norske kroner i indtægter på fly, der aldrig sætter deres hjul på norsk jord.

Nu vil Siumuts medlem af Folketinget Aleqa Hammond til bunds i sagen.

- Svaret fra ministeren i april hænger jo ikke sammen med rapporterne fra Norge. Vi kæmper alle sammen for at finde nye indtægtskilder og skabe nye arbejdspladser. Derfor har vi undersøgt mulighederne for at hjemtage arbejdspladserne indenfor luftfartskontrollen, men vi skal have et ordentligt grundlag, inden vi tager en beslutning. Nu må vi have et ordentligt svar fra den danske regering, siger Aleqa Hammond.

Derfor har Aleqa Hammond i dag stillet følgende spørgsmål til Transportminister Hans Christian Schmidt:

”Vil ministeren forklare, hvordan Norge – ifølge artikel på nrk.no af 3. august – kan tjene 220 millioner kroner på flyvninger gennem norsk luftrum, når den tidligere transportminister i svar til Grønlandsudvalget har forklaret, at indtægter og udgifter fra overflyvninger af lande skal gå lige op?"