Aleqa Hammond: Derfor er vi ikke med i makrelaftalen

- Grønland er ikke med i makrelaftalen, da det ikke er en kyststat og vi har ikke planer om at blande os i den aftale, siger formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond efter, at Inuit Ataqatigiit har langet ud efter dem og beskyldt dem for at have sovet i timen ved at stå uden for makrelaftalen.
Skrevet af Thora H. Nielsen
21. marts 2014 11:58

Det er Færøerne, Norge og EU, der netop har indgået en aftale om makrelfiskeri. Ifølge aftalen må de lande, som ligger uden for aftalen, ikke få del i de grønlandske makrelkvoter.
 
- Det er ikke Grønland, der har sovet i timen. Vi skal respektere, at andre lande laver fiskeriaftaler, hvis de ønsker det. Andre lande skal også respektere vores forhandlinger, sådan er politik, forklarer hun.

IA og Atassut skuffet over makrelaftale

Aleqa Hammond påpeger også, at hvis Grønland skal opnå en status som kyststat, så er landet nødt til at lave sit forsøgsfiskeri og få dokumenteret, at makrelfiskeriet er kommet for at blive. Først derefter kan Grønland på lige fod med andre kyststater uddele kvoter og indgå fiskeriaftaler.
 
IA's folketingsmedlem Sara Olsvig har også sagt, at Danmark får et problem, hvis der er indgået en aftale som er fordelagtig for Færøerne, men som efter hendes mening er uhensigtsmæssig for Grønland.

Sara Olsvig: Makrelaftale i modstrid med grønlandske interesser

- Jeg skal ikke blande mig i Færøernes fiskeriaftaler, Færøerne skal heller ikke blande sig i vores fiskeriforhandlinger. Vi handler efter de rettigheder, vi har som land, siger Aleqa Hammond.
 
Hun opfordrer til en debat om de nye fiskearter, som klimaændringerne har bragt med sig. Det er vigtigt at få en debat om muligheden for at udnytte de ressourcer, som landene imellem deler. Vestnorden er et godt udgangspunkt at få det sat på dagsordenen, siger hun.