IA og Atassut skuffet over makrelaftale

Fra begge sider i Inatsisartut udtrykkes forargelse og skuffelse over den ny EU-aftale om makrelfiskeri.
Skrevet af Karsten Sommer
21. marts 2014 04:14

Inuit Ataqatigiits Ane Hansen udtrykker bestyrtelse over, at Færøerne, EU og Norge for egen vindings skyld har indgået en aftale om makrelfiskeriet, som samtidig prøver at forhindre Grønland i at få del i makrelfiskeriet.

Partiet finder makrelaftalen direkte skadelig for Grønland og helt uacceptabel og er især skuffet over Færøernes rolle i aftalen med tanke på, hvordan Grønland tidligere generelt har støttet op om færingernes fiskeriinteresser.

IA mener det kan blive nødvendigt at tage fiskeriaftalen mellem EU og Grønland op til overvejelse, og at sagen kan udvikle sig til et problem for hele Rigsfællesskabet. De opfordrer derfor Naalakkersuisut til snarest at protestere imod den nyligt indgåede makrelaftale.

Sara Olsvig: Makrelaftale i strid med grønlandske interesser

Også Atassut er rystet over makrelaftalen, og ligesom IA er de skuffede over Færøernes rolle i aftalen.

- Vi skal minde om, at Grønland har støttet Færøerne under sildekrigen med EU, men nu viser Færøerne sit sande ansigt og sin egoisme som land og svigter Grønland og Island. Det er simpelthen for dårligt!, skriver Atassuts Gerhardt Petersen og Knud Kristiansen:

- Vi mener at Grønland igennem Naalakkersuisut bør rette hård kritik over for Færøerne og stille spørgsmålstegn ved, om Færøerne overhovedet er troværdig.

På den baggrund opfordrer Atassut Naalakkersuisut til snarest muligt at mødes med fiskeriministrene fra Island og Rusland og dermed minimere skaderne som følger af aftalen.