Aleqa får plads i Inatsisartut

Trods få personlige stemmer får Aleqa Hammond sæde i Inatsisartut, efter formanden for Nunatta Qitornai bliver naalakkersuisoq.
11. maj 2018 16:10

Vittus Qujaukitsoq vil søge orlov fra Inatsisartut, bekræfter han fredag over for KNR. Så selv om Aleqa Hammond personligt fik et dårligt valg til Inatsisartut, kan hun nu alligevel se frem til en plads i salen. Inatsisartut-medlemmerne bliver godkendt efter Inatsisartuts konstituerende møde den 15. maj.

Det sker, efter formanden for Nunatta Qitornai, Vittus Qujaukitsoq, der opnåede 698 personlige stemmer ved valget, er udnævnt til naalakkersuisoq for råstoffer, arbejdsmarked, forfatningsspørgsmål og selvstændighed i den nye koalition mellem Siumut, Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai.

LÆS OGSÅ Den danske regering regner med Aleqa

Og med beslutningen om at trække sig fra Inatsisartut og hellige sig Naalakkersuisut-arbejdet, efterlader det en plads til suppleanten i Inatsisartut.

Og den går altså til Aleqa Hammond, der med 171 personlige stemmer fik anden flest stemmer i Nunatta Qitornai og erstatter altså sin formand i Inatsisartut.

LÆS OGSÅ Aleqa sikrer Nunatta Qitornai 75.000 kroner om måneden

Dobbeltmandat giver dobbelt løn

Siden sommeren 2015 har Aleqa Hammond siddet i Folketinget, i første omgang valgt ind for Siumut, dernæst arbejdet som løsgænger og efter valget til Inatsisartut repræsenterer hun nu Nunatta Qitornai.

Med dobbeltmandatet vil Hammond fremover modtage løn fra begge parlamenter, ifølge den danske valglov og Landstingsloven om vederlag til medlemmer af Inatsisartut.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz kan se frem til millionhyre for dobbeltmandat

I Folketinget får hvert medlem en årlig grundløn på 638.351 kroner før skat plus et årligt omkostningstillæg, der for de nordatlantiske mandater udgør 81.312 kroner om året. Sidstnævnte beløb er skattefrit.

I alt svarer det til en årlig indtægt fra Folketinget på 719.663 kroner.

Hertil kan Hammond lægge vederlaget fra Inatsisartut, som er på 41.854 kroner om måneden før skat. Alt i alt giver det årligt en indtægt på 1.215.911 kroner om året før skat.