Aleqa: Det var på tide

Oven på den seneste tids hårde kritik er der nu ros fra oppositionen og GA til Naalakkersuisut for omsider at lægge op til bedre borgerinddragelse, større åbenhed og kontrol på råstofområdet.
Aleqa Hammond
20. februar 2012 16:31

- Det er rigtig godt, at de nu tre år efter vil til at leve op til deres egne målsætninger om at sikre at befolkningen medinddrages i høringsprocesserne og beslutningsprocesserne. Det synes jeg kun er godt, lyder Siumut-formand Aleqa Hammonds reaktion på de udmeldinger, som Naalakkersuisut kom med på sit pressemøde i fredags.

Her gav formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, og naalakkersuisoq for råstoffer, Ove Karl Berthelsen, til kende, at de vil nedsætte en arbejdsgruppe til at kigge på, hvordan borgerne bliver bedre indragget i råstofprojekterne. Derudover lagde de op til at selskabernes høringsplaner skal offentliggøres tidligere. Endelig erklærede de, at Råstofdirektoratets nuværende opgaver vil blive opdelt, så blandt andet miljø-godkendelserne skal varetages uden for direktoratet.

Også i Grønlands Arbejdsgiverforening, der i sidste uge fremlagde en ny rapport, som kritiserer graden af borgerinddragelse i de grønlandske høringsprocesser i forbindelse med storskalaprojekter, er man umiddelbart glad for de tiltag, Naalakkersuisut lover:

- Jeg synes det er utroligt positivt. Der er lagt op til, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe, der skal diskutere de her høringsprocesser, og jeg håber virkelig, at der kommer noget positivt ud af det og at der bliver lavet nogle ændringer, siger cand.scient.adm. og projektkonsulent i Grønlands Arbejdsgiverforening, Sara Aaen, som har udarbejdet GA's rapport om høringsprocesser herhjemme.

Hun efterlyser generelt mere åbenhed og bedre information på området. Og det er på tide, at politikerne kommer ud af hullerne, mener hun.

- Det har været en del af samfundsdebatten i længere tid, men der har ligesom ikke været nogen politisk respons på det. At der kommer det nu, synes jeg er utrolig positivt, udtaler Sara Aaen.

At Kuupik Kleist var medvært ved pressemødet i fredags, er værd at bemærke, mener Aleqa Hammond.

- Man skal lægge mærke til, at det nu er Naalakkersuisut-formanden, der træder til. Han mener, at han nu må træde i karakter, fordi Ove Karl Berthelsen stadig stiller spørgsmålstegn ved, om befolkningen nu skal medinddrages eller ej. Det er rigtig godt, at Kuupik langt om længe træder til.

Hvad er det udtryk for?

- Det er udtryk for, at der er utryghed i Naalakkersuisut-rækkerne, og for at Ove Karl Berthelsen er irettesat, lyder Aleqa Hammonds tolkning.

Naalakkersuisuts plan er at have et endeligt forslag om ændringer i Råstofloven klar til efterårssamlingen.