Aleqa: Alle Naalakkersuisut støttede mig

Aleqa Hammonds beslutning om at blive væk fra Arktisk Råds møde i Kiruna i Sverige i sidste uge, medførte en del hård kritik. Især fordi der tegnede sig et billede af at formanden for Naalakkersuisut havde taget beslutningen alene og ikke som der stod i pressemeddelelsen, at Naalakkersuisut sammen havde besluttet sig for at blive væk og at det var blevet drøftet i Inatsisartut’s Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg.
Skrevet af Jette Andersen
21. maj 2013 16:53

Selv om Aleqa Hammond tog beslutningen primært alene, så siger hun at hun havde fået mandat fra et samlet Naalakkersuisut.

- Jeg har fået det samlede mandat af det samlede Naalakkersuisut, siger formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond om sin beslutning om at udeblive fra Arktisk Råds møde for præcis en uge siden.

Koordinationsudvalget, der består af koalitionspartiernes formænd, altså Aleqa Hammond selv, Gerhardt Petersen og Nikku Olsen, kom ellers frem til at Aleqa Hammond skulle deltage i Kiruna i Sverige, på et møde fredag d. 3. maj.

Men hvorfor gjorde formanden for Naalakkersuisut så ikke det?

- Det er utrolig vigtigt i tilfælde af, at der skal være forhandlinger, hvor der kun er en stol på vegne af kongeriget, at Grønland besidder den. Og Danmark giver mandat til Grønland til at kunne forhandle om arktiske emner, på vegne af det danske kongerige.

I fredags gættede formand for IA og forhenværende formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist, på en anden grund til, at Aleqa Hammond udeblev.

- Det har formodentlig været spørgsmålet om deltage på uformelle møder.

Og til Radioavisen siger Aleqa Hammond da også, at Grønland har mistet sin stol til de uformelle møder i Arktisk Råd siden 2011, hvor Sverige overtog formandsposten for Arktisk Råd.

- Man kan ikke diskutere arktiske emner, uden at der er en stol til Grønland. Alt andet har ikke resulteret i en forbedret løsning. Derfor måtte jeg træffe den beslutning.

Der er kun en langsigtet løsning, ifølge Aleqa Hammond.

- Den langsigtede løsning, som vi alle sammen kan leve med, er at Grønland får sin faste plads ved forhandlingsbordet i Arktisk Råd.

I formiddagens debatudsendelse i KNR sagde Aleqa Hammond, at efterdønningerne af hendes beslutning, er nye døre, der er åbnet. Med det mente hun, at der nu er et fælles ståsted i det danske kongerige. Derudover synes hun, at der nu er stærke og solide argumenter til yderligre forhandlinger med Canada, der har overtaget formandsposten for Arktisk Råd.