Aldersgrænsen for videoafhøring skal hæves

I kriminalsager hvor børn og unge er involveret, vil man nu hæve aldersgrænsen for videoafhøring fra 12 til 15 år. I dag blev forslaget førstebehandlet, og alle partier bakkede op om det
02. oktober 2015 18:53

Naalakkersuisut vil med denne nye lov forbedre beskyttelsen af børn og unge. Førstebehandlingen af dette lovforslag tog ikke lang tid. Alle partier var nemlig for. De vil alle hæve alderen med tre år for videoafhøring af børn og unge. 

Partii Naleraq henviser forslaget til behandling i lovudvalget før anden behandling.

- Vi kræver, at de offentlige skal sørge for, at  børn og unge, der har været til afhøring, fordi de har været vidner, eller har været udsat for vold, hurtigst muligt får en behandling hos en psykolog, siger Anthon Frederiksen.

Læs også Bedre retssikkerhed for børn og unge

Inuit Ataqatigiit er også enig i lovforslaget om at beskytte børn og unge så vidt muligt. Når børn udsættes for alvorlige forbrydelser, kan det være voldsomt for barnet at skulle fortælle om sine oplevelser i en retssal fyldt af fremmede mennesker.

Det vil derfor være mere skånsomt for børnene at kunne afgive sin forklaring på video og dermed slippe for at blive afhørt i retten, hedder det fra Naalakkersuisut, da de fremlagde lovforlaget. 

Videoafhøringen vil blive afspillet under retssagen som en del af bevisførelsen. Naalakkersuisoq for justitsområdet er  glad for at, alle partier er enige i lovforslaget.

- Jeg vil takke alle partierne for opbakningen til lovforlaget, siger naalakkersuisoq for justitsområdet, Mala høj Kuko.

Lovforslaget bliver andenbehandlet den 22. oktober.