Akuthjælp til fiskerne i Qaasuitsup kommunia

Jollefiskerne i Diskobugten, Uummannaq og Upernavik kan nu ånde lettet op for en stund. Naalakkersuisut har besluttet at øge kvoterne for de tre områder med 900 tons hellefisk. De er ligeligt fordelt så hvert område kan fiske 300 tons ekstra frem til nytår.
Skrevet af Peter Troelsen
30. august 2012 13:37

Man har fra naalakkersuisuts side ønsket at kvoterne fordeles med 100 tons hvert sted hver måned. En betingelse for den øgede kvote er dog at fiskerne de tre steder til stadighed arbejder sammen med Grønlands Naturinstitut. På den måde kan man løbende følge med i størrelsen på de fangede hellefisk, og hvis biologerne finder at fiskene ikke har en tilfredsstillende størrelse, kan jollefiskerne forvente at der kan forekomme en nedsættelse af de tildelte kvoter.

De ekstra kvoter betyder at beskæftigelsessituationen i den nordlige kommune ikke bliver helt så dårlig som udsigterne eller spåede. Arbejderne på fiskefabrikkerne kan med de ekstra kvoter se frem til beskæftigelse i de kommende måneder, hvor der ellers var udsigt til flere hundrede nye i arbejdsløshedskøen.

I forvaltningsområdet Diskobugten kan fiskeriet af den resterende oprindelige kvote genoptages mandag den 3. september 2012. I forvaltningsområderne Uummannaq og Upernavik fortsættes fiskeriet indtil de oprindelige kvoter er opfisket.

Det skal meddeles, at interessenter i fiskeriet deltager i en arbejdsgruppe, som skal komme med forslag til regulering af fiskeriet, dels på kort sigt for 2013 og dels på længere sigt fra og med 2014.