Aki-Matilda Høegh-Dam på talerstolen i går. Foto: Siumut

Aki-Mathilda Høegh-Dam: Danmark skal ikke presse os til at modtage flygtninge

Sagen om et udrejsecenter i Grønland for afviste asylansøgere fra Danmark blev debatteret i Folketinget i går.

Et udrejsecenter for afviste flygtninge og asylansøgere fra Danmark kan placeres i Kangilinnguit, der også kendt som Flådestation Grønnedal. 

Det har Dansk Folkeparti foreslået. 

I går blev sagen debatteret i Folketingssalen, og det fik Siumuts Aki-Matilda Høegh-Dam op på talerstolen. 

- Danmark skal ikke presse Grønland til at modtage hverken flygtninge eller asylansøgere, især når Grønland er frataget ansvaret til at tage beslutninger om dét, siger hun. 

Udlændingeområdet hører under Danmark og er altså ude af hænderne på Inatsisartut. 

Umuligt at lave ballade

Aki-Matilda Høegh-Dam lagde desuden vægt på, at Dansk Folkeparti ikke havde gjort noget forsøg på at kontakte nogen i Grønland, før udlændingeordfører Pia Kjærsgaard i november foreslog et center i Kangilinnguit. 

- Der er de store vidder på Grønland, så det vil være umuligt for dem (afviste flygtninge og asylansøgere, red.) at drive rundt og lave ballade og give utryghed. Det kunne jo være, at det kunne motivere nogle flere til at rejse hjem, sagde Pia Kjærsgaard til BT dengang.

LÆS OGSÅ Dansk Folkeparti: Send afviste og kriminelle asylansøgere til Grønnedal

Der er heller ingen i Grønland, der overvejer at etablere et center for folk, som ikke er velkomne her, på en øde mark i Brædstrup, siger Aki-Mathilda Høegh-Dam. I hvert fald ikke uden at nogen i Grønland kendte til forholdene i området eller havde inddraget hverken lokalsamfundet eller Folketinget.

- Lige nu er der stor splittelse i Grønland på grund af manglende integration for blandt andet tilkaldt arbejdskraft fra Danmark, idet vi ikke har egen lov og forvaltning omkring dette, påpegede Aki- Matilda Høegh-Dam.

Minister afviser

Hele balladen handler om, at Dansk Folkeparti har stillet et forslag i Folketinget om, at regeringen skal spørge Grønland, om man kan lægge et udrejsecenter for kriminelle og afviste asylansøgere ved flådestation ved Kangilinnguit.

Det afviser udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet dog blankt. 

- Jeg mener ikke, at løsningen er et udrejsecenter i Grønland. Og det er ikke en del af regeringens plan for at få flere afviste asylansøgere til at rejse hjem.

LÆS OGSÅ Regeringen afviser Dansk Folkeparti-forslag om udrejsecenter i Grønland

- Vi synes ikke, det er fornuftigt at lave et udrejsecenter I Grønland, og som jeg har forstået det på hjemmestyret, deler de den holdning. Så vi ser ingen grund til at rette henvendelse til Grønlands nye Naalakkersuisut, siger Mattias Tesfaye i Folketingssalen i går. 

Grønnedal ligger ved Arsuk i Sydgrønland. Stedet blev oprettet af USA under 2. Verdenskrig i 1941 som led i den forsvarsaftale, som amerikanerne indgik med den danske diplomat Henrik Kaufmann.

I nyere tid var det hjemsted for det, der i dag hedder Arktisk Kommando, men i 2014 lukkede stedet, da Arktisk Kommando rykkede til Nuuk.

I 2016 blev det dog besluttet at genåbne basen, efter at det kinesiske selskab General Nice Group havde vist interesse i at overtage stedet.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt