Air Greenland om manglende AWG-aftale: Prisen blev for høj for GIF

Udskiftning af atlantflyveren og en længere flyvetid har betydet, at det i år blev dyrere for Grønlands Idrætsforbund at chartre et fly direkte til Arctic Winter Games.
Tuukkaq alakkarterparput suleqatigiilluta. Anoraa nillikujuppoq, ullup ingerlanerani kiatsilaariartuaaq
- Der er 305 sæder i Tuukkaq, og Team Greenland var på daværende tidspunkt maksimum 120 personer, dermed blev prisen per person for høj for GIF, og de valgte til sidst at annullere charterforespørgselen, skriver Air Greenland i en mail til KNR. Foto © : Pilutaq levisen
24. januar 2024 14:19

Arctic Winter Games er lige om hjørnet. 10. marts begynder den store sportsbegivenhed, som samler atleter på tværs af de arktiske lande i en række sportsgrene.

Det har dog ikke været uden udfordringer, at Grønlands Idrætsforbund (GIF) har gjort klar til at deltage i år.

Blandt andet er det ikke lykkedes GIF at lande en aftale med Air Greenland om at flyve direkte til Alaska fra Kangerlussuaq, på samme måde som atleterne blev fløjet direkte til Canada fra Kangerlussuaq ved sidste års Arctic Winter Games.

Arctic Winter Games 2024

Arctic Winter Games 2024 finder sted fra 10. til 16. marts i området Mat-Su i Alaska i USA.

Grønland sender i år 48 atleter afsted til at konkurrere i sportsgrenene Arctic Sports, badminton, langrend, Dene Games og snowboard.

Derudover deltager også seks unge kulturelle artister, der skal stå for Grønlands kulturbidrag.

Udover Grønland deltager hold fra Alaska, Albertha North, Northwest Territories, Nunavik-Quebec, Nunavut, Sápmi og Yukon. 

I 2023 vandt de grønlandske atleter i alt 85 medaljer på tværs af sportsgrenene. 38 i guld, 23 i sølv og 24 i bronze.

Og her falder begrundelsen på prisen. Ifølge GIF er det nemlig dyrere at flyve direkte med Air Greenland end at tage rutefly over Island, videre til Seattle og til sidst til Anchorage i Alaska.

Air Greenland forklarer dog til KNR, at det skyldes, at Tuukkaq simpelthen har for mange sæder i forhold til antallet af atleter, som skal afsted.

- Der er 305 sæder i Tuukkaq, og Team Greenland var på daværende tidspunkt maksimum 120 personer. Dermed blev prisen per person for høj for GIF, og de valgte til sidst at annullere charterforespørgselen, skriver Air Greenland i en mail til KNR.

Til sammenligning havde den tidligere atlantflyver Norsaq, som blev brugt sidste år, 278 sæder.

Forbund melder fra

Antallet af unge, spændte sportsudøvere, som skal deltage ved Arctic Winter Games i år, er også faldet gevaldigt.

Hverken volleyboldholdet, bordtennisspillerne eller futsalkvinderne kommer afsted. De tre specialforbund har meldt afbud, og når man spørger hvorfor, falder svaret igen på prisen.

To af forbundene var afsted sidste år og brugte store summer penge, som de ikke har haft råd til at skyde i arrangementet igen i år.

- Rejsen er for dyr for os. Det kostede næsten en halv million kroner sidste gang, vi var med til Arctic Winter Games, og det har medført, at vores økonomi har været dårlig. Så vi har i bestyrelsen besluttet, at vi ikke skal være med i år, siger Greenland Table Tennis Federations formand, Henrik Ottosen til KNR.

Det ærgrer formanden for Grønlands Idrætsforbund, Claus Nielsen.

- Selvfølgelig er jeg ikke så glad. Tilskudsordningen blev lavet om for tre-fire år siden, så man gav mindre tilskud til det her, så specialforbundene kunne bruge flere penge på dem selv. Og det har så gjort, at det bliver dyrere og dyrere at deltage, og for nogle specialforbund gør det så, at de prioriterer om, siger han.

Grønland står på nuværende tidspunkt til at sende 48 atleter i fem sportsgrene.