Air Greenland foretog 'blød landing' med punkteret dæk i Nuuk

Tirsdag eftermiddag måtte et af Air Greenlands propelfly lande i Nuuk på grund af et punkteret dæk. Air Greenland beskriver det selv som 'en blød og udramatisk landing'.
Passagererne blev rykket til andre siddepladser, væk fra den side af flyet, hvor dækket på landingsstellet er fladt. Det er for deres sikkerhed, forklarer pilot Edd Arne. Foto © : KNR
25. oktober 2023 11:44

Et af Air Greenlands fly var på vej fra Kulusuk, da det blev nødt til at lande i Nuuk.

Årsagen var et punkteret dæk på et Dash 8'erens landingshjul. 

Det skriver Air Greenland på deres hjemmeside onsdag formiddag. 

Opdaget af en passager

- Vi var på vej fra Kulusuk, da en passager opdager, at det ene dæk på landingshjulet ser fladt ud, da det bliver sænket ned. Det er to minutter før den planlagte landing, fortæller flyets pilot Edd Arne Lund om episoden.

Besætningen, der består af Edd Arne Lund og styrmanden Jakob Blaabjerg, overjevede at flyve til Kangerlussuaq for at lande, men besluttede, at de godt kunne lande i Nuuk, da landingsbanen nu er bredere end før, skriver Air Greenland.

Årsagen til det punkterede hjul kan være grusbanen i Kulusuk, fortæller Edd Arne Lund.

- Når vi letter og lander på en grusbane som i Kulusuk, så kan der ske punktering af dækket, da disse bliver belastet.

- Derfor er det vigtigt for vores passagerer at vide, at vi har procedurer vi skal følge. I dette tilfælde skulle vi piloter lige først se det punkterede dæk selv og vurdere omfanget. Derefter giver vi besked til Air Greenlands Operationscenter, OP, om situationen, siger han.

Landingen i Nuuk blev ifølge Air Greenland 'en blød landing'.

Orienterede passagerne hele vejen

Inden landingen blev Nuuk Lufthavn gjort klart med brandbiler, og de 26 passagerer blev under hele forløbet holdt orienteret om, hvad der skulle ske.

Derfor beskriver Air Greenland også episoden som udramatisk.

For at rette op på flere forsinkelser grundet vejret, lettede en anden besætning, der skulle hjælpe med at indhente forsinkelser og hente og bringe passagerer til og fra Kulusuk.

Se 'den bløde landing' i videoen herunder.