VIDEO Afventende Vittus ser muligheder i Exelis-dom

Med KNR’s nyhed om, at servicekontrakten på Pituffik skal gå om, mødte en glad Vittus Qujaukitsoq op til både radio- og tv-interview torsdag aften.
Skrevet af Camilla Dam
29. maj 2015 11:44

Naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked, handel og udenrigsanliggender vil dog lige se det sort på hvidt.

- Det er jo en spændende udvikling af sagen men samtidig ikke overraskende.

- Hvorvidt udbudskriterierne for serviceringen af basen gælder, så har Grønland jo anfægtet fra start, at det var forkert at uddele opgave til Exelis Services. Og vi er glade for, såfremt det holder med domsafsigelsen, at udbudsrunden skal gå om. Men det betyder jo ikke, at sagen dermed slutter, siger han til KNR.

Læs også Lidegaard roser Thule-kendelse


Nuværende aftale udløber snart
Den nuværende servicekontrakt på Thulebasen udløber den 1. oktober, hvorefter det er uvist, hvem og hvordan basen skal serviceres.

- Vi skal først til at vurdere, hvilke juridiske, økonomiske og politiske konsekvenser domsafsigelse får, og derfor afventer vi med stor spænding, hvad domsafsigelsens præmisser lyder, før vi endelig kan udtale os om betydningen, siger Vittus Qujaukitsoq.

Naalakkersuisoq vil derfor ikke svare på, om Greenland Contractors bliver forlænget, mens en ny udbudsrunde går i gang.

- Så bliver Naalakkersuisut og derefter Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg inddraget i sagen, før vi involverer den danske regering og dermed også amerikanerne med hensyn til sagens videre udvikling, fastslår Vittus Qujaukitsoq.

Læs også Exelis Services taber Thule-kontrakt

 

Afgørende for økonomien
Forhåbentlig giver kendelsen ved den amerikanske appelret muligheder for landet.

- Som bekendt er Thule af stor betydning for Grønlands økonomi, og alle løse ender i sagen skal afklares.

- Landskassen skal ikke lide tab i forbindelse med Thule, og vi skal sikre at der er arbejdspladser, og dermed også skatteindtægter til landskassen. Så vi har nogle meget klare interesser i forbindelse med Thule, siger han.

Greenland Contractors I/S havde sammen med firmaerne Per Aarslef A/S og Copenhagen Arctic A/S klaget til den amerikanske domstol Court of Federal Claims over udbuddet af servicekontrakten på Thule-basen. Den klage fik de således medhold i.

Læs også Sara Olsvig om Pituffik: Forsvarsaftalerne skal genforhandles