Aftale om Tartupaluk er nået til Grønland

En aftale om grænsen mellem Grønland og Canada, der blev lavet sidste år, er nu fysisk kommet til Nuuk.
Et aftaledokument om, hvor grænsen mellem Kongeriget Danmark og Canada går mod nord, blandt andet over Tartupaluk, er nu fysisk kommet til Grønland.
16. februar 2023 13:31

​Et dokument om Grønlands grænse mod Canada er landet i Grønland.

Det blev underskrevet i Ottawa i Canada i juni sidste år af naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (S) og formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA). Den canadiske udenrigsminister, Mélanie Jolys signatur er også på dokumentet.

Det er en grænseaftale, der endte 50 års stridighed om den lille golde klippeø, Tartupaluk - Hans Ø på dansk.

Tartupaluk ligger i Kennedykanalen mellem Grønland og Canada og er på omkring 1,2 kvadratkilometer. Øen er ubeboet og uden vegetation eller dyreliv.

Men med årene er det blevet afklaret, at øen hverken byder på olie eller andre værdifulde naturressourcer.

Ifølge Naalakkersuisut har øen dog en traditionel, symbolsk og historisk betydning for både inuit i Grønland og Nunavut.

Danmark og Canada har i et lille århundrede været uenige om, hvem øen egentlig tilhører. Det har flere gange udmøntet sig i, at canadisk og dansk forsvar hver især har plantet et flag på øen.

Men i sommeren sidste år endte det med, at Grønland, Danmark og Canada lavede en aftale om at dele øen mellem sig. De aftalte også, at dokumentet med underskrifter skulle til Grønland. Og her er det altså landet nu.

Node link
Titel
Nu er aftalen om Hans Ø underskrevet

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) overrakte det nemlig til Vivian Motzfeldt under et besøg i Nuuk i sidste uge.

- Det er dejligt at vi nu har modtaget grænsedragningsaftalen fra den danske udenrigsminister. Aftalen er et historisk moment for særligt Canada og Grønland. Derfor er det også passende, at den er hjemme i Grønland, siger Vivian Motzfeldt i en pressemeddelelse.

 

Alt

Titel
Det er den lille, ubeboede ø, Tartupaluk, som aftalen blandt andet omfatter. Foto: Ritzau Scanpix

Og selv om der fysisk blot er tale om et stykke papir, så er grænseaftalen intet mindre end en sten i skoen, som blev ryddet af vejen mellem Grønland/Danmark og Canada. 

Det sagde Michael Böss, der er historiker og tidligere lektor ved Aarhus Universitet, til KNR efter underskriftceremonien i Ottawa sidste år.

- Den har den potentielle betydning, at Canada og Kongeriget Danmark står sammen som partnere i det øjeblik, at man skal stå over for et aggresivt Rusland, sagde han.