Foto: KNR

Lufthavne: Aftale med Danmark holder andre investorer på afstand

Selvstyret og den danske stat skal begge sige ja, hvis en tredje aktionær skal investere i Nuuk og Ilulissat lufthavne. Det fremgår af betingelserne, som Naalakkersuisut har aftalt med Finansministeriet i Danmark.

Der skal en underskrift til fra både Naalakkersuisut og den danske regering, før én eller flere investorer - som eksempelvis USA - kan købe sig ind i datterselskabet under Kalaallit Airports A/S, der skal drive Nuuk og Ilulissat lufthavne.

Det fremgår af de betingelser, som Naalakkersuisut og det danske finansministerium ind til videre er blevet enige om i forhandlingerne om dansk medejerskab af de to lufthavne.

Det forklarer lektor i selskabsret og viceleder af afdelingen ”Law” hos Copenhagen Business School (CBS) til KNR.

LÆS OGSÅ Lufthavnspakken vedtages torsdag

Det danske bidrag til lufthavnene:

  • Danmark er klar til at skyde 700 millioner kroner ind i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat. Staten vil dermed komme til at eje 33,3 procent af de to lufthavne.
  • Herudover søges der om et lån i den Nordiske Investeringsbank på 450 millioner kroner, hvor staten stiller garanti for lånet, så lånerenten kan blive lav.
  • Endeligt yder staten et lavtforrentet lån på op til 450 millioner kroner til den resterende del af finansieringsbehovet.

 

Og hvis Grønland og Danmark en dag bliver enige om at lade en eller flere investorer købe sig ind i Kalaallit Airports A/S, skal det ske ud fra samme ejerbetingelser, som Danmark og Grønland er ved at indgå.

- I det tilfælde vil man formentlig betinge sig, at ejeraftalen også bliver bindende for den tredje part, siger Troels Michael Lilja til KNR.

Løkke: Intet konkret tilbud fra USA

Med betingelserne har både Grønland og Danmark vetoret, hvis andre skal blive medejere af Nuuk og Ilulissat lufthavne.

USA meddelte i september, at landet er klar til at investere i grønlandske lufthavne med et ’dual use’-formål – det vil sige, at lufthavnene kan bruges til både civile og militære flyvninger.

LÆS OGSÅ Vetoret i aktieselskaber er almindelig praksis

Under en spørgetime i Folketinget i denne uge sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at USA’s udmelding i hans øjne ikke nødvendigvis betyder, at der er store summer amerikanske dollars til Grønlands lufthavne lige om hjørnet.

- Jeg aflæser det nu ikke for nærværende som en parathed til at foretage voldsomme, substantielle investeringer i de lufthavne, vi konkret taler om. Men det er klart, det er et spor, der må afdækkes fortløbende, sagde han.

LÆS OGSÅ Løkkes tilbud giver Danmark stor magt i Kalaallit Airports

 

 

Kommentarer



Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt