Greenpeace: Aftale bør give Danmark indflydelse på råstof-politikken

Danmark bør have medindflydelse på Grønlands råstofområde, når staten skal hjælpe med miljøoprydning i de kystnære havområder.
Arkiv: Olieudslip Foto © : Joanne Poe
29. marts 2017 08:28

Det mener Greenpeace Danmark, efter selvstyret og forsvarsministeriet har indgået en aftale om hjælp til oprydning af forurening i de kystnære områder i Grønland.

Det er overordnet positivt, at Danmark med en ny aftale slår fast, at man er klar til at hjælpe med at rydde op, hvis der sker forurening inden for tre-sømilgrænsen af Grønlands farvande.

Det siger havansvarlig hos Greenpeace i Danmark, Magnus Eckeskog.

- Det er positivt, at Danmarks rolle bliver større, før end et udslip sker i Grønland. Nu har man altså taget beslutning om Danmarks rolle i det her.

Men aftalen hjælper ikke meget, hvis en alvorlig miljøkatastrofe i det arktiske havområde bryder ud, mener Greenpeace.

For selv ved en samlet indsats har Grønland og Danmark ikke kapaciteten til at dæmme op for en alvorlig havmiljøkatastrofe.

Derfor bør Danmark i stedet have medbestemmelse, når det handler om fx olieudvinding, der kan udgøre en risiko for havmiljøet omkring Grønland, mener Greenpeace.

Hjemtaget for syv år siden

Også selv om råstofområdet blev hjemtaget af Grønland i 2010.

- Selvfølgelig har Grønland ret til deres egne råstoffer. Men i den her aftale anerkender man jo også, at man ikke har kapacitet nok til oprydning af olieudspil eller kemikalier

Med den netop indgået aftale er Grønland med til at tørre regningen af på Danmark, hvis en miljøkatastrofe skulle ske i forbindelse med et råstofprojekt, lyder det.

- Når Danmark spiller en rolle og faktisk betaler regningen for det her, synes vi også, at Danmark kunne spille en rolle til at sikre miljøet. Det her handler jo om beskyttelse af havmiljøet og ikke om Grønlands suverænitet.

Den nye aftale er en stadfæstelse af en aftale fra 1989 mellem Danmark og Grønland. Aftalen betyder, at Grønland kan bede Danmark om hjælp til oprydning af miljøforurening i de kystnære områder. Regningen for oprydningen ender i første omgang hos Danmark og senere hos miljøforurenen.

Der har dog været tvivl om aftalens indhold, og derfor har Danmark og Grønland indgået en ny aftale, der slår reglerne fast én gang for alle.