Afdelingschef om narhvalerne i Østgrønland: Det er et hasardspil

Narhvalerne i Østgrønland risikerer at blive udryddet på grund af fangst i løbet af 2020’erne. Det vurderer Fernando Ugarte fra Naturinstituttet.
Naalakkersuisut følger ikke biologernes rådgivning om at frede narhvalerne i Østgrønland. Nu er de truet af at blive udryddet, lyder det i en ny rapport.
Skrevet af Anders Dall
06. januar 2022 05:37

- Der er en stor sandsynlighed for, at narhvalerne vil forsvinde syd for Nationalparken i Østgrønland i 2020’erne, hvis man fortsætter som nu.

Sådan lyder det fra Fernando Ugarte, der er chef i afdelingen for pattedyr og fugle på Grønlands Naturinstitut.

Advarslen kommer i kølvandet på en ny rapport om narhvalerne. Den er lavet af det videnskabelige udvalg i North Atlantic Marine Mammal Commission, bedre kendt som NAMMCO.

North Atlantic Marine Mammal Comission

 

NAMMCO er et samarbejde mellem Grønland, Færøerne, Norge og Island.

 

Det videnskabelige udvalg i NAMMCO bidrager med biologisk rådgivning til landene, når det handler om at sikre en bæredygtig forvaltning af havpattedyr.

 

For eksempel narhvaler.

 

Udvalget har siden november 2019 anbefalet at frede narhvalerne i Østgrønland

Rapporten sætter en tyk streg under, at biologerne ser en dyster fremtid for bestandene af narhvaler i Østgrønland.  

Risikoen for at narhvalerne bliver udryddet på grund af fangst er nemlig meget høj. Det vurderer biologerne i en arbejdsgruppe under udvalget, hvor også Fernando Ugarte har deltaget. 

Arbejdsgruppen anbefaler, at der øjeblikkeligt bliver gjort tiltag for at sikre eksistensen af narhvaler i Østgrønland.

Biologer anbefaler at frede narhvalerne

Siden november 2019 har NAMMCOS videnskabelige udvalg anbefalet, at der skal være nul fangst på narhvaler i Østgrønland.

Den anbefaling har Naalakkersuisut ikke fulgt.

For eksempel valgte Naalakkersuisut i oktober sidste år at give ekstra kvoter til at fange narhvaler i Tasiilaq og Ittoqqortoormiit.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut hæver kvoten for narhvaler stik imod biologernes rådgivning

I december kom så kvoterne for 2022. Her har Naalakkersuisut besluttet, at der må fanges 15 narhvaler i forvaltningsområdet ved Tasiilaq, 15 narhvaler ved Kangerlussuaq og 20 narhvaler i forvaltningsområdet ved Ittoqqortoormiit.

Naalakkersuisuts kvoter for at fange narhvaler i Østgrønland i 2022:

 

Ittoqqortoormiit: 20

 

Kangerlussuaq:15

 

Tasiilaq: 15

Altså 50 narhvaler i alt.

Og det er noget, der øger risikoen for at narhvalerne bliver udryddet i området, forklarer Fernando Ugarte.

Gambler med bestanden

På baggrund af rapporten fra arbejdsudvalget vurderer han, at med det nuværende fangstniveau, er der tæt på 50 procent sandsynlighed for, at narhvalerne i forvaltningsområdet ved Tasiilaq bliver udryddet i 2028.

- I Ittoqqortoormiit er der næsten 40 procent sandsynlighed for, at narhvalerne vil forsvinde inden 2028 med det fangstniveau, der er lige nu, siger Fernando Ugarte og tilføjer:

- Det er et rigtig hasardspil, man spiller lige nu, hvor der er en næsten fifty-fifty sandsynlighed for, at narhvalerne vil forsvinde i de kommende ti år.

I år skal der laves en ny optælling af narhvaler i Østgrønland.

LÆS OGSÅ Inatsisartut sender narhvaler til tælling

Det har partierne bag finansloven afsat 3,1 millioner kroner til.

Det er ikke kun i Østgrønland, at kvoterne på at fange narhvaler er højere end den biologiske rådgivning. Det er den også i Melville Bugten i Vestgrønland ved Upernavik og Savissivik, påpeger Fernando Ugarte.

Anbefalingen fra blandt andre NAMMCO lød på en kvote på 70 narhvaler. Men i den endelige kvote har Naalakkersuisut hævet det til 100. Og det er ikke bæredygtigt, forklarer biologen.