Naalakkersuisut følger ikke biologernes rådgivning om at frede narhvalerne i Østgrønland. Nu er de truet af at blive udryddet, lyder det i en ny rapport.

Afdelingschef om narhvalerne i Østgrønland: Det er et hasardspil

Narhvalerne i Østgrønland risikerer at blive udryddet på grund af fangst i løbet af 2020’erne. Det vurderer Fernando Ugarte fra Naturinstituttet.

- Der er en stor sandsynlighed for, at narhvalerne vil forsvinde syd for Nationalparken i Østgrønland i 2020’erne, hvis man fortsætter som nu.

Sådan lyder det fra Fernando Ugarte, der er chef i afdelingen for pattedyr og fugle på Grønlands Naturinstitut.

Advarslen kommer i kølvandet på en ny rapport om narhvalerne. Den er lavet af det videnskabelige udvalg i North Atlantic Marine Mammal Commission, bedre kendt som NAMMCO.

North Atlantic Marine Mammal Comission

 

NAMMCO er et samarbejde mellem Grønland, Færøerne, Norge og Island.

 

Det videnskabelige udvalg i NAMMCO bidrager med biologisk rådgivning til landene, når det handler om at sikre en bæredygtig forvaltning af havpattedyr.

 

For eksempel narhvaler.

 

Udvalget har siden november 2019 anbefalet at frede narhvalerne i Østgrønland

Rapporten sætter en tyk streg under, at biologerne ser en dyster fremtid for bestandene af narhvaler i Østgrønland.  

Risikoen for at narhvalerne bliver udryddet på grund af fangst er nemlig meget høj. Det vurderer biologerne i en arbejdsgruppe under udvalget, hvor også Fernando Ugarte har deltaget. 

Arbejdsgruppen anbefaler, at der øjeblikkeligt bliver gjort tiltag for at sikre eksistensen af narhvaler i Østgrønland.

Biologer anbefaler at frede narhvalerne

Siden november 2019 har NAMMCOS videnskabelige udvalg anbefalet, at der skal være nul fangst på narhvaler i Østgrønland.

Den anbefaling har Naalakkersuisut ikke fulgt.

For eksempel valgte Naalakkersuisut i oktober sidste år at give ekstra kvoter til at fange narhvaler i Tasiilaq og Ittoqqortoormiit.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut hæver kvoten for narhvaler stik imod biologernes rådgivning

I december kom så kvoterne for 2022. Her har Naalakkersuisut besluttet, at der må fanges 15 narhvaler i forvaltningsområdet ved Tasiilaq, 15 narhvaler ved Kangerlussuaq og 20 narhvaler i forvaltningsområdet ved Ittoqqortoormiit.

Naalakkersuisuts kvoter for at fange narhvaler i Østgrønland i 2022:

 

Ittoqqortoormiit: 20

 

Kangerlussuaq:15

 

Tasiilaq: 15

Altså 50 narhvaler i alt.

Og det er noget, der øger risikoen for at narhvalerne bliver udryddet i området, forklarer Fernando Ugarte.

Gambler med bestanden

På baggrund af rapporten fra arbejdsudvalget vurderer han, at med det nuværende fangstniveau, er der tæt på 50 procent sandsynlighed for, at narhvalerne i forvaltningsområdet ved Tasiilaq bliver udryddet i 2028.

- I Ittoqqortoormiit er der næsten 40 procent sandsynlighed for, at narhvalerne vil forsvinde inden 2028 med det fangstniveau, der er lige nu, siger Fernando Ugarte og tilføjer:

- Det er et rigtig hasardspil, man spiller lige nu, hvor der er en næsten fifty-fifty sandsynlighed for, at narhvalerne vil forsvinde i de kommende ti år.

I år skal der laves en ny optælling af narhvaler i Østgrønland.

LÆS OGSÅ Inatsisartut sender narhvaler til tælling

Det har partierne bag finansloven afsat 3,1 millioner kroner til.

Det er ikke kun i Østgrønland, at kvoterne på at fange narhvaler er højere end den biologiske rådgivning. Det er den også i Melville Bugten i Vestgrønland ved Upernavik og Savissivik, påpeger Fernando Ugarte.

Anbefalingen fra blandt andre NAMMCO lød på en kvote på 70 narhvaler. Men i den endelige kvote har Naalakkersuisut hævet det til 100. Og det er ikke bæredygtigt, forklarer biologen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl