Ærlighed skal give IA sejren ved næste valg

Der skal senest til april være valg til Inatsisartut, og Inuit Ataqatigiits nye hovedbestyrelse er klar til at kæmpe om landets politiske ledelse.
Formand for Inuit Ataqatigiit Múte B. Egede er klar til at kæmpe for at fortsætte som formand for naalakkersuisut. Foto © : KNR / Gaaba Olsen
23. juli 2024 10:00

Ærlige politikere er opskriften på sejr ved næste Inatsisartutvalg. Det slog Múte B. Egede fast, da der søndag var valg til hovedbestyrelsen i Inuit Ataqatigiit. Formanden og den politiske næstformand fik lov til at beholde deres pladser, mens andre poster fik nyt blod.

Da støvet havde lagt sig fangede KNR formanden, Múte B. Egede, og den politiske næstformand, Aqqaluaq B. Egede, til en kommentar.

Der er nemlig mindre end et år til der skal være valg til Inatsisartut, og hovedbestyrelsen gjorde det ved weekends landsmøde i Aasiaat klart, at de vil kæmpe for at beholde deres plads som det ledende parti.

Men hvordan planlægger de at gøre det?

- Jeg tror, at det vigtigste bliver ærlighed. Hvorfor har vi færdiggjort nogle sager, som vi har gjort. Vi kan ikke kun arbejde med sjove emner, og vi arbejder ud fra at skabe det bedste fundament for hele samfundet og for vores efterkommere, siger Múte B. Egede og fortsætter:

- Derudover er det vigtigt at udvikle velfærdssamfundet, at skabe nye indtægtskilder til at supplere fiskeriet endnu mere, blandt andet med turismen, vedvarende energi og råstoffer.

Valg og finanslov er fokus

Aqqaluaq B. Egede blev udfordret af Pipaluk Lynge under søndagens landsmøde. Der blev kampvalg mellem de to IA medlemmer.

Aqqaluaq B. Egede gjorde det i sin tale klart, at der er brug for en erfaren ledelse, når partiet bevæger sig mod valget. Hans partifæller virkede enige, eftersom han fik 33 ud af 48 stemmer.

Aqqaluaq B. Egede mener, at hans erfaring bliver afgørende op til næste valg. Foto © : KNR / Gaaba Olsen

KNR spurgte den politiske næstformand, hvad hans fokus er nu, hvor han er blevet genvalgt.

- Fremtidige opgaver som valg til kommuner og Inatsisartut er på vej. Derudover skal vi snart til at lave en finanslov, og så skal vi føre de politiske bestemmelser fra landsmødet ud, siger Aqqaluaq B. Egede.

Der var også kampvalg til posten som organisatorisk næstformand, hvor to nye ansigter ønskede posten. Nivi Heilmann Efraimsen vandt med 43 stemmer mod Naya Sophia Pedersen Lyberths 13 stemmer.

Bendt B. Kristiansen blev siddende som kasserer.