Ældretalsmand om ældrestrategi: Toget er kørt

Ældretalsmanden er glad for, at naalakkersuisut sætter fokus på området med den nye strategi, men der er rigeligt med problemer, som skal løses.
- Naalakkersuisuts mål er, ”at strategiens formulering og initiativer viser rettidig omhu, og bidrager til de nødvendige omstillinger i samfundet”. Desværre må jeg sige, at toget er kørt, siger Inga Egede. Foto © : Utoqqaat Illersuisuat
02. marts 2023 10:03

- Ældreomsorgen i dagens Grønland er mangelfuld.

Sådan skriver ældretalsmand, Inga Egede, i en pressemeddelelse efter, at naalakkersuisut mandag fremlagde deres nye ældrestrategi, ’Et godt ældreliv – råderum, velfærd og styrkelse af fremtiden’.

Inga Egede er egentlig begejstret for, at naalakkersuisut har besluttet 10 nye initiativer på området, der har til formål at skabe et mere sammenhængende ældreområde, hvor ældre skal have et værdigt liv.

Men før de nye tiltag kan realiseres, mener hun, at der er nok problemer at løse først.

- Naalakkersuisuts mål er, ”at strategiens formulering og initiativer viser rettidig omhu, og bidrager til de nødvendige omstillinger i samfundet”. Desværre må jeg sige, at toget er kørt, siger Inga Egede.

Blandt andet skriver hun, at alderdomshjemmene er blevet egentlige plejehjem, hvor de almindeligt aldrende beboer er kommet i undertal.

- Demente, ældre med fysiske og psykiske sygdomme, døende patienter, som egentlige skulle passes på hospitalet, samt almindeligt aldrende bor hulter til bulter på alderdomshjemmene, siger hun.

Hun hilser derfor naalakkersuisuts planer om at etablere ældrekollektiver velkommen og håber dermed, at almindeligt aldrende behandles og prioriteres som fortjent.

Ældreantallet stiger

Naalakkersuisuts nye ældrestrategi er udarbejdet, fordi samfundet står overfor store ændringer de kommende år. Der bliver flere og flere ældre, mens antallet af personer på arbejdsmarkedet vil falde.

I strategien står der, at antallet af ældre borgere i Grønland vil overstige antallet af de ansatte på ældreplejeområdet med 2.063 i en tiårig periode fra 2020 til 2030.

’Et godt ældreliv – råderum, velfærd og styrkelse af fremtiden’

Strategien blev godkendt af naalakkersuisut torsdag 23. februar.

Formålet med den nye strategi er at forbedre de ældre borgeres levevilkår og livskvalitet. Desuden skal den styrke samfundsøkonomien.

Strategien er et resultat af et tværsektorielt samarbejde mellem kommuner, departementer, sundhedsvæsnet med flere.

Strategien består af 10 initiativforslag, som alle har til formål at forbedre ældreområdet.

  1. Samlet lov for ældreområdet
  2. Reform af service til ældre
  3. Pensionsreform
  4. Afskaffelse af gensidig forsørgerpligt (del af Pensionsreform)
  5. Indeksering af pensionsalderen
  6. Midler til skærmede demensafsnit på alderdomshjemmene
  7. Demenskampagne rettet mod fagpersoner og pårørende
  8. Ændring i krav samt decentralt udbud af RKV-uddannelse som sundhedshjælper
  9. Midler til etablering af ældrekollektiver
  10.  Midler til aktiviteter og grønlandsk proviant på alderdomshjemmene

Kilde: Naalakkersuisuts ældrestrategi: Et godt ældreliv – råderum, velfærd og styrkelse af fremtiden

Men Inga Egede mener, at mangel på arbejdskraft indenfor ældreområdet allerede er et stort problem.

- Der er stor mangel på arbejdskraft på alderdomshjem og på hjemmehjælpsområdet, dels på grund af besparelser i enkelte kommuner, dels på grund af mangel på arbejdskraft og sygefravær blandt personalet. Derfor må tilbageværende personale løbe hurtigere på bekostning af de ældre, siger ældretalsmanden og forsætter:

- Så der er nok af problemer, der skal løses her og nu, før naalakkersuisuts initiativer kan igangsættes.