Flere eksperter mener, at Kim Kielsen var inhabil i stenbider-sagen, men nu skal Kammeradvokaten undersøge forløbet.

Advokatfirma bekræfter: Undersøger om Kielsen var inhabil

Stenbider-sagen er endnu ikke afsluttet, og nu vil advokatfirma vurdere, om Kim Kielsen var inhabil, da han var med til at hæve kvoten på stenbider.

Præcisering: Det fremgik tidligere af artiklen, at det var 'Kammeradvokaten', der undersøger sagen. Men det er det firma, der har titlen 'Kammeradvokat', når selskabet repræsenterer den danske stat, der undersøger sagen.

Var Kim Kielsen (S) inhabil, da han i slutningen af april lejede sin båd ud til en fisker, samtidig med, at formanden for Naalakkersuisut var med til at hæve kvoterne på stenbider?

Det er Advokatfirmaet Poul Schmith, der i Danmark bliver brugt som kammeradvokat, i gang med at vurdere, oplyser selskabet i en mail til KNR.

Den kontroversielle sag drejer sig om et sammenfald mellem, at Kim Kielsen var med til at hæve kvoten for stenbider, samtidig med at han lejede sin båd ud til en fisker, der indhandlede stenbider. Sagen fik stor politisk opmærksomhed.

LÆS OGSÅ Eksperter vurderer: Kielsen var inhabil, da stenbiderkvoten blev forhøjet

Flere eksperter i forvaltningsret og offentlig ret, som KNR har talt med, mener, at Kim Kielsen var inhabil, og at han ikke skulle have deltaget i mødet, hvor stenbiderkvoten blev hævet. 

Formanden for Naalakkersuisut afviser dog selv at have været inhabil. 

Ifølge mediet Sermitsiaq.ag er det Kim Kielsen, der har bedt advokatfirmaet om at kigge på forløbet i sagen. 

Det bekræfter Advokatfirmaet Poul Schmith nu over for KNR.

Sagen gennemgås af flere parter

I en række svar på §37-spørgsmål, som er stillet af Inuit Ataqatigiits gruppe i Inatsisartut, bekræfter Kim Kielsen, at han indgik en mundtlig aftale med fiskeren, om at vedkommende kunne leje Kielsens båd i perioden 27. april til 19. maj  2020.

Lejen af båden blev ifølge Kim Kielsen beregnet ud fra fisker- og fangerorganisationen KNAPK's takster for timeleje.

Fiskeren skulle betale 25 procent af den almindelige timetakst for at dække faste udgifter, står der i svaret. Kim Kielsen afviser at have tjent noget på at udleje båden, og at han udelukkende gjorde det som en tjeneste.   

LÆS OGSÅ Revisionsudvalg går ind i stenbider-sag

Kvoten for stenbider blev hævet den 13. maj, og sagen begyndte at rulle i begyndelsen af juni, da det kom frem, at Kielsen havde udlejet sin båd til fiskeren.

Siden er Revisionsudvalget også gået ind i sagen for at undersøge Kim Kielsens rolle. Udvalgets arbejde er dog fortroligt, så det har ikke været muligt at få detaljer om eventuelle spørgsmål til Kim Kielsen.

KNR har endnu ikke kunnet få bekræftet, hvornår advokatfirmaet regner med at have færdiggjort sin vurdering af sagen. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt