Advokater efterlyser overblik over lovgivningen
Advokater, sagsbehandlere og borgere har brug for saks og limstift, når de skal danne sig et overblik over lovene her til lands.
Når der vedtages en ændring af love i Inatsisartut, skrives ændringen nemlig ikke sammen med den oprindelige lov.
Derfor skal folk selv klippe og klistre for at sætte ændringerne ind, og det betyder total forvirring.
LÆS OGSÅ Danmark har ansvaret
- Selv for os jurister er det svært, for det kan være de samme paragraffer, der er ændret flere gange, fortæller Anders Meilvang, der udover at være advokat også er stifter af retshjælpen IKIU, hvor han er frivillig.
Han bekræfter Advokatrådets kritik af de manglende såkaldte lovbekendtgørelser for love vedtaget i Inatsisartut.
Svært at få overblik
Bekendtgørelserne er en officiel sammenskrivning af en ændring og den oprindelige lov.
De er vigtige for, at forvaltningen, borgere og advokater som Anders Meilvang kan få et overblik over, hvordan reglerne er.
LÆS OGSÅ Kredsretter bør sammenlægges
Men lovbekendtgørelserne laves ikke, når der vedtages ny lovgivning i Inatsisartut.
Det er eksempelvis et problem inden for de hjemtagne områder, hvor Inatsisartut vedtager meget lovgivning som eksempelvis fiskeriområdet og socialområdet.
- Derfor kan det være meget ubehageligt, hvis man finder loven og bruger den og senere finder ud af, at der er en ændring, man har overset, det er dybt problematisk, siger Anders Meilvang.
Han forklarer videre, at en for Grønland vigtig lov som fiskeriloven er ændret adskillige gange, uden at der er udformet en bekendtgørelse, der giver et overblik over ændringerne.
Problemet udfordrer retssikkerheden
Advokatrådet konkluderer i rapporten "Retssikkerhed i Grønland", at de manglende lovbekendtgørelser udfordrer borgernes retssikkerhed.
Det er Anders Meilvang enig i.
- Hvis borgerne dels ikke selv kan finde ud af, hvad der egentlig gælder - altså hvis borgeren giver op, fordi de ikke kan finde rundt i reglerne, men også hvis der er den mulighed, at det er svært for myndighederne at træffe den rigtige afgørelse, fordi det kræver et meget stort overblik, siger Anders Meilvang.
LÆS OGSÅ Autoriserede forsvarer er uenige i kritik
Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, har tidligere oplyst i svar på et paragraf 37 spørgsmål, at lovbekendtgørelser ikke laves på grund af manglende personalemæssige ressourcer.