Aasiaat-bevægelse vil dele Qaasuitsup Kommunia i to

Nærdemokratiet er sat ud af drift. Alt bliver besluttet henover borgerne. Qaasuitsup Kommunia bør derfor deles i to. Det mener en del borgere i Aasiaat, der har etableret bevægelsen Suliniaqatigiiffik Aasiaat Pillugu.
27. januar 2012 14:49

- Men lad os slå koldt vand i blodet, i hvert fald indtil næste kommunalvalg, mener en borger fra Qasigiannguit.

- Jamen, fordi folk føler sig, at de ikke deltager i beslutningsprocesserne. Alt bliver besluttet henover brugerne i hvert fald. Det vil sige, at de demokratiske principper er sat ud af drift, sådan begrunder Peter Frederik Gedionsen, opstarten af bevægelsen Suliniaqatigiiffik Aasiaat Pillugu.

Aasiaat-bevægelsen ønsker derfor, at dele Qaasuitsup Kommunia i to. Diskobugten og Nordgrønland.

- Det er stor forskel på erhvervsaktiviteterne i nord og sydregionen af kommunen. Der er meget hellefiskere oppe nordpå, mens det ikke sker hernede, siger Ejnar Østergaard Madsen fra Suliniaqatigiiffik Aasiaat Pillugu.

Bevægelsen er også blevet træt af, at kontakten til det offentlige er blevet alt for besværligt og langsommeligt:

- Jeg kan komme med et eksempel om, at vejen til dem, der tager beslutninger er blevet rigtig, rigtig rigtig lang, da man skal forbi en hel masse personer, som arbejder med det. Jeg kan tage et eksempel med en arealtildeling. Der tager det jo næsten over et år bare for at få tildelt et lille areal til måske et skur, siger Peter Frederik Gedionsen, der mener, at kommunen bør give større kompetence til kommunale institutioner, så afgørelserne hurtigere kan træffes.

Men en anden borger i Qaasuitsup Kommunia, Lars Johansen fra Qasigiannguit, mener, at vi bør være tålmodige – i hvert fald til næste valg, han skriver:

- Politikerne bør være smidigere i at arbejde med de forskellige forhindringer, der kommer. Lad os være tålmodige, i hvert fald til næste valg. Vi kan så herefter bedømme de siddende medlemmer, og vælge andre, der er dygtigere.

Lars Johansen påminder desuden, at kommunerne bør være bedre til, at udvælge bedre kompetente kandidater til de kommunale topstillinger.

Bevægelsen ”Suliniaqatigiiffik Aasiaat Pillugu”, er ved at undersøge, om bevægelsen kan stille op til kommunalbestyrelsesvalget til Qaasuitsup Kommunia i 2013.