Se de flotte fotos: Årets bedste undervandsfoto er taget i Tasiilaq

Et stemningsfyldt billede, der viser en fridykker undersøge skeletterne fra et par sildepiskere i havet ud for Tasiilaq, har vundet i den internationale fotokonkurrence ”Underwater Photographer of the Year 2024”.
Det er den svenske fotograg Alex Dawson, der har taget årets vinderbillede i det kolde havvand ud for Tasiilaq. Foto © : Alex Dawson/UPY2024
Skrevet af Thor Bill
03. marts 2024 16:39

Det er svært ikke at blive opslugt i mørket, kulden og stemningen, der suger ens øjne ind i billedet.

Et billede, der viser det fascinerende øjeblik, hvor en fridykker udelukkende ved hjælp af luften i sine lunger er dykket flere meter ned under havoverfladen for at undersøge efterladte hvalskeletter ud for kysten ved Tasiilaq.

Det er dette billede, der har sikret den svenske fotograf Alex Dawson titlen som ”Underwater Photographer of the Year 2024”.

Billedet kaster et sjældent lys på efterladenskaberne ved de lokales hvalfangst i Tasiilaq.

- Hvalen bliver trukket op på stranden under højvande, og mange familier samles for at skære spæk og kød af ved lavvande. Næsten hele hvalen bliver fortæret, men højvandet trækker skelettet tilbage i havet, og resterne kan findes på lavt vand, hvor forskellige dyr og fisk plukker knoglerne rene, lyder det i billedbeskrivelsen.  

Vinderbilledet er blevet udvalgt blandt i alt 6.500 billeder, forklarer formanden for dommerkomiteen, Alexander Mustard, der også selv er undervandsfotograf og tidligere marinebiolog.

- Kompositionen inviterer os til at overveje vores indflydelse på de store skabninger på planeten. Siden fremkomsten af mennesker er vilde dyr gået tilbage med 85 procent, udtaler han i en pressemeddelelse.

Billedet af en brydeshval, der er i færd med at sluge en større mængde sardiner, vandt i kategorien "opførsel". Foto © : Rafael Fernandez Caballero/UPY2024

Generelt var hvalerne populære blandt vinderbillederne i konkurrencen. 

Den spanske fotograf Rafael Fernandez Caballero vandt to forskellige kategorier - "opførsel" og "portræt" -  med billeder af de store giganter. 

Øjenkontakt med en gråhval. Billedet vandt i kategorien "portræt". Foto © : Rafael Fernandez Caballero/UPY2024

Undervandsbilleder fra hele verden

Fotokonkurrencen "Underwater Photographer of the Year" har i alt 13 kategorier og godtager undervandsbilleder fra søer, floder, have eller sågar swimmingpools. 

En makakaabe tager sig en svømmetur ved Phi Phi-øerne i Thailand. Billedet fik en tredjeplads i kategorien "portræt". Foto © : Suliman Alatiqi/UPY2024

Billederne er taget i hele verden - både i kolde vandmiljøer som Grønland og Svalbard, samt i noget varmere temperaturer som Bahamas, Thailand og Mexico. 

En mahi-mahi-fisk går til angreb. Billedet er taget i Magdalena Bay i Mexico og vandt i kategorien "Up & Coming". Foto © : Lisa Stengel/UPY2024

Der er både store og små motiver blandt vinderbillederne. 

Den australske fotograf Talia Greis har taget et ultranærbillede af en søhest. Billedet vandt i kategorien "makro". Foto © : Talia Greis/UPY2024

Selvom billederne alle er taget under vandet, er det ikke kun naturen, der er central i motiverne. Også mennesker og menneskeskabte motiver bliver fremhævet. 

Et billede af to sunkne kampvogne vandt i kategorien "vrag". Billedet er taget i havet ud for Jordan, hvor der findes et såkaldt undervandsmilitærmuseum. Foto © : Martin Broen/UPY2024