Aalborg Havn føler sig svigtet af RAL

Ledelsen i Aalborg Havn A/S står uforstående over for Royal Arctic Lines beslutning om at flytte til Aarhus i 2019.
Aalborg Havn A/S har i årtier været basishavn i Danmark for RAL-
22. juni 2017 07:17

Det meddeler bestyrelsesformand i Aalborg Havn A/S og borgmester i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen, til KNR.

Helt ind til for nylig har der nemlig været forhandlinger i gang mellem Aalborg Havn og RAL om at fortsætte samarbejdet.

-  Det, synes jeg, er en meget, meget skuffende udmelding. Vi har en forretningsmæssig kontrakt med Royal Arctic Line frem til 2022. En kontrakt, som vi har investeret ganske meget i Aalborg Havn for at leve op til, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Den nuværende aftale mellem de to parter løber frem til 2022. Men ledelsen i RAL har det seneste halvandet år meddelt, at selskabet ønsker at trække sig fra aftalen tidligere end aftalt. 

Det har fået ledelsen i Aalborg Havn til at melde ud, at den er parat til at foretage nye investeringer i havneanlægget i Aalborg for at holde på RAL.

- Verden er jo sådan, at når man laver en aftale og skriver under på den, så skal man holde den. Det er jo ikke sådan, at man kan sige fra den ene dag til den anden: ‘Ah, jeg synes ikke lige aftalen gælder alligevel’. Så ja, vi har hørt rysten og raslen med sablen. Men vi har faktisk i forløbet drøftet, hvad skulle til i forhold til at de (RAL, red.) kunne blive, også efter 2022.

Aalborg Havn A/S har dog samtidig truet med en erstatning på 200 mio. kroner, hvis RAL bryder aftalen. 

Blandt andet fordi Aalborg Havn i forvejen har investeret et trecifret millonbeløb i et nyt pakhus og udvidelse af en containerterminal. Et krav, som Aalborg Havn nu fastholder. 

- Nu skal vi lige regne det endeligt efter, inden vi sender det frem. Men det ligger i den størrelsesorden - vores erstatningskrav. Og det synes jeg, at man skal tage meget seriøst fra Royal Arctic Line, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Royal Arctic Line har haft Aalborg som basishavn i Danmark siden 1971 og udgør i dag cirka 15 procent af havnens omsætning, oplyser bestyrelsesformanden.