Aaja tilfreds med grønlandsk aftryk på dansk finanslov

Trods en lang ønskeliste fik IA i Folketinget kun opfyldt to ønsker i den danske finanslov for 2017. Aaja Chemnitz Larsen er tilfreds.
Foto © : IA
23. november 2016 06:08

I september sagde folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit til KNR, at hun måtte måles på, hvad hun fik igennem, når de nordatlantiske mandater for første gang blev inviteret til forhandlingerne om den danske finanslov:

- Historisk har der ikke været mulighed for, at man (nordatlantiske mandater, red.) har kunnet sidde med ved forhandlingsbordet til finanslovsforhandlingerne. Og det har jeg skabt en mulighed for. Og så må man måle mig på de resultater, som man så kan opnå i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger, lød det.

Forhandlingerne førte til, at der i den danske finanslov for 2017 er afsat 46,4 mio. kroner til hjælpen over for udsatte grønlændere over fire år via satspuljemidlerne, som er en del af finanslovsaftalen. 

Derudover vil Danmark forsat yde støtte til oprindelige folks organisationer, herunder ICC, gennem støtten til Arktisk Råd. 

Og det er et godt resultat, mener Aaja Chemnitz Larsen:

- Overordnet vil jeg sige, at jeg er tilfreds med det resultat, der er.

FAKTA - Dansk finanslov 2017

Hjælp til udsatte grønlændere: I alt 46,4 mio. kroner heraf 10 mio. til socialområdet i Grønland via satspuljemidlerne fra 2017-2020.

Støtten til Arktisk Råd stiger med 50.000 kroner fra 2017 til 2020

Grønlands Politiskal have nyt radiokommunikationsudstyr. Beløb og tidspunkt er dog uvist.


Mange krav kom ikke med 

Blandt hovedkravene fra IA var også nyt radiokommunikationsudstyr til Grønlands Politi og fritagelse for strammere SU-regler for grønlandske studerende i Danmark.

Mens SU-forhandlingerne med regeringens 2025-plan er udskudt, skal pengene til nyt radioudstyr findes på Rigspolitiets nuværende budget, oplyser Justitsministeriet - og de skal findes, oplyser ministeriet. Men det er usikkert hvornår og med hvilket beløb.

   LÆS OGSÅ: IA: Her er vores vigtigste krav til dansk finanslov

Udgiften til politiets radiokommunikationsudstyr stiger altså ikke på næste års finanslov.

Også ønsker om flere grønlandske præster i Danmark, støtte til en arktisk forskningshub, flere penge til Forsvaret og midler til oplysning om Grønland i Danmark har bl.a. været på partiets ønskeliste, men de er ikke med i finanslovsaftalen.

Alligevel har forhandlingerne været en succes, mener Aaja Chemnitz Larsen.

- Jeg synes stadig, at i og med at radiokommunikationsudstyr og nogle midler til ICC - og at vi sikre, at der ikke sker SU-forringelser og i forhold til arktisk forskning - er der blevet lyttet meget til det, vi er kommet med. Så jeg synes, der er mange konkrete ting, man godt kan pege på, som er blevet fremmet i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

   LÆS OGSÅ: Politiet får sikret kommunikation over radio


Håb om flere forhandlinger

Aaja Chemnitz Larsen vil nu arbejde for at komme med til forhandlingerne om regeringens 2025-plan og næste års forhandlinger om Forsvarets fremtidige opgaver.

Og så håber hun, at de grønlandske og færøske politikere fortsat bliver indkaldt til finanslovsforhandlinger.

- Jeg håber bestemt, at det her vil danne præcedens for, at vi også fremadrettet sikre, at de nordatlantiske mandater bliver inviteret med til finanslovsforhandlingerne.

Den danske finansloven for 2017 bliver 3. behandlet i Folketinget i midten af december.