Aaja opfordrer kandidater til tidligere valgkamp

Flere folketingskandidater må komme frem i lyset, mener Aaja Chemnitz Larsen. Hun er foreløbig den eneste, der har meldt sig som grønlandsk kandidat til folketingsvalget.

Mens partierne stadig holder kortene med folketingskandidater tæt til kroppen, har nuværende folketingsmedlem fra Inuit Ataqatigiit, Aaja Chemnitz Larsen, som den eneste meldt sit kandidatur.

LÆS OGSÅ Indtil videre er kun en kandidat opstillet til Folketinget

Og det er på sin vis en fordel. På den måde er hun nemlig alene om at få opmærksomhed fra vælgerne.

Men på den anden side er det svært at skabe en debat alene. Og dermed får vælgerne ikke et billede af, hvad de forskellige kandidater egentlig vil med en plads i Folketinget.

- Jeg er helt sikker på, at der nok er andre, der skal melde sig på banen. Men jeg kan kun opfordre til, at de gør det inden længe, for behovet for at markere sine mærkesager og partiets politik i Folketinget er enormt vigtigt. Så jo længere tid, man venter, jo længere tid er jeg alene om at profilere mig som kandidat, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Solo-kandidatur er ikke lig med forspring 

Traditionelt offentliggør partierne herhjemme først deres folketingskandidater, når valget er udskrevet – typisk tre uger før valgdatoen.

Og det er en ulempe for vælgerne, som får kort tid til at sætte sig ind i kandidaternes politik, vurderer valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

LÆS OGSÅ Manglende kendskab til kandidater udfordrer vælgerne

Desuden bliver presset på vælgerne kun større, fordi der i Grønland kun skal vælges to politikere til Folketinget. Det betyder, at folketingsvalget i Grønland handler mere om enkeltpersoner end politiske forskelle.

- Det minder jo meget mere om det britiske eller amerikanske system, hvor man vælger en enkelt kandidat i hver valgkreds. Her er det så to kandidater fra Grønland, men dermed må fokus forventes i endnu højere grad at komme på personerne, end vi ser i de danske vælgers adfærd, siger Rune Stubager.

Han vil dog ikke klart konkludere, at Aaja Chemnitz Larsen har et sikkert forspring med sit foreløbige solo-kandidatur.

- Hvis der kommer andre kandidater, der har en god platform – altså for eksempel er kendt er grønlandsk landspolitik eller et andet sted fra – vil de formentlig ret hurtigt kunne få nogen lunde lige så meget opmærksomhed som Aaja Chemnitz Larsen får, siger Rune Stubager.

LÆS OGSÅ Stort fokus på Grønland på Christiansborg

Der skal senest være valg til Folketinget 17. juni 2019.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt