Foto: Maasi Pedersen/KNR

PITUFFIK Aaja: Nødvendigt at se Pituffik-papirer

IA kritiserer udenrigsministerens afvisning om at lægge Pituffik-dokumenter frem. Siumut tager afvisningen ’ til efterretning’.

Folketingsmedlem fra Inuit Ataqatigitt, Aaja Chemnitz Larsen, kritiserer udmeldingen fra udenrigsminister Kristian Jensen om ikke af fremlægge korrepondance mellem Grønland, USA og Danmark i sagen om Thule-udbuddet.

Hun mener, at Udenrigspolitisk Nævn og Grønlandsudvalget i Folketinget fortsat bør få indsigt i korrespondancen.

- Jeg synes, det er vigtigt, at de relevante udvalg i Folketinget i første omgang får mulighed for at se materialet for at få afdækket, hvad der er op og ned i sagen, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

LÆS OGSÅ Kritik: Ny dansk udenrigsminister bør udlevere Thule-papirer

LÆS OGSÅ Thulekontrakt: Den danske udenrigsminister vil se fremad


Afgørende for mulig ny forsvarsaftale
Den ny danske udenrigsminister Kristian Jensen (V) afviste under sit besøg i Grønland først på ugen, at Udenrigsministeriet vil fremlægge korrespondance mellem de tre lande vedrørende servicekontrakten.

Det sker, fordi den amerikanske domstol har erklæret kontrakten for ugyldig. Også selvom Venstre før valget selv krævede at få dokumenterne fremlagt af Udenrigsministeriet.

Og det krav vil Inuit Ataqatigiit nu holde Kristian Jensen op på. Ikke mindst af hensyn til en fremtidig forhandling af forsvarsaftalen med USA, forklarer Aaja Chemnitz Larsen.

- Det handler også om, at man finder ud af, om den forsvarsaftale, vi har på nuværende tidspunkt, er dækkende? Når vi ved, at der kan ske en tildeling af serviceaftalen til et amerikansk selskab - har forsvarsaftalen så dækkende i forhold til at væretage grønlandske interesser?

Siumuts folketingsmedlem Aleqa Hammond siger til KNR, at hun tager udenrigsminister Kristian Jensens udmelding "til efterretning", men har ikke yderligere kommentarer til sagen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt