Foto: Anne-Katrine B. Olsen

Forfatningsarbejde: Aaja Chemnitz Larsen efterlyser økonomisk plan for selvstændighed

Naalakkersuisut skylder befolkningen at præsentere en økonomisk plan for, hvordan Grønland skal opnå selvstændighed. Det mener folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra IA.

Det er helt uansvarligt, at Forfatningskommissionen skal lave et udkast til en forfatning for et selvstændigt Grønland, som skal ligge klar i 2021.

Det mener folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen. Hun kritiserer, at der ikke er en køreplan eller instrukser lagt ud for, hvordan et selvstændigt Grønland er muligt allerede om to år. 

LÆS OGSÅ Forfatningsudkast til et selvstændigt Grønland

- Konsekvenserne er helt uoverskuelige for almindelige mennesker i Grønland. Og jeg synes, Kim Kielsen skylder både befolkningen i Grønland og den danske statsminister at være helt ærlig om processen, siger hun.

Grønland modtager i dag 3,85 milliarder kroner om året i bloktilskud fra Danmark. Det udgør over halvdelen af landskassens indtægter.

Og med det regnskab - og uden en konkret plan for blandt andet overtagelse af sagsområder fra Danmark, og hvordan de skal finansieres - mener Aaja Chemnitz Larsen, at Kim Kielsen er med til at tegne et rosenrødt billede af et selvstændigt Grønland.

LÆS OGSÅ Forfatningsforslag skal ikke respektere Grundloven

Hvis Grønland forlader rigsfællesskabet uden en klar plan, vil det ifølge Aaja Chemnitz Larsen skabe mindst lige så meget tumult, som Brexit har gjort i Storbritannien.

- Jeg frygter da selvfølgelig en situation, hvor Grønland forlader rigsfællesskabet lige så vingeskudt, som Storbritannien i øjeblikket forsøger at forlade EU, siger hun.

Vi har forsøgt at komme i kontakt med naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq, der har ansvaret for forfatningsarbejdet, men endnu uden held.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt