7000 mangler at blive vaccineret: Kan blive en udfordring til vinter

Bare en procent af befolkningen er blevet færdigvaccineret i de sidste to uger.
- Det er klart, at det vil blive en udfordring, for vi vil komme til at opleve mere smitte med corona her i de kommende måneder og hen over vinteren, siger landslæge Henrik L. Hansen. Arkivfoto. Foto © : Aviaaja Kielsen / KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
13. oktober 2021 09:08

Interessen for at blive vaccineret mod coronavirus er ikke så stor som den har været. Og det kan blive et problem, når vinteren kommer.

Det siger Landslæge Henrik L. Hansen. De seneste to uger er kun en procent af befolkningen blevet vaccineret.

- De har ikke udviklet sig så hurtigt igennem de seneste par uger, siger Henrik L. Hansen.

Landslægen uddyber, at 568 personer er blevet færdigvaccineret i løbet af de seneste to uger. Det svarer til en enkel procent af befolkningen.

LÆS OGSÅ Coronavacciner: Børn og unge kan igen blive stukket med Moderna

Det betyder, at mellem 64 og 65 procent af befolkningen er blevet færdigvaccineret, som tallet ser ud nu.

- Og for at komme igennem vinteren på en god måde, er der ingen tvivl om, at det vil det være rigtigt godt, hvis vi kom væsentligt højere op, siger landslægen.

Han siger, at myndighederne har igangsat flere initiativer for at få flere til at blive vaccineret. Der er for eksempel en bus, der kører rundt i Nuuk, hvor man bare kigge forbi og blive vaccineret.

Men der er stadig udfordringer:

- Der er helt klart nogle særlige udfordringer i bygderne, hvor det ikke er nemt at lave et vedvarende vaccinationstilbud. Der er kun mulighed for at få vaccinationer i bygderne, når der kommer besøg fra det nærmeste sundhedscenter, siger landslægen.

LÆS OGSÅ Korte køer flytter coronastik i Nuuk

Det afspejler sig i, at det bygderige Avannaata Kommunia har det laveste vaccinationstal i Grønland.

Og det er også med til at gøre, at Grønland er det land i rigsfællesskabet, der har det laveste vaccinationsprocent. I Danmark er 74,9 procent af befolkningen færdigvaccinerede, mens Færøerne ligger på 68,7 procent.

Men der er også aldersmæssige forskelle mellem landene, understreger Henrik L. Hansen.

- Vi skal selvfølgelig tage forbehold for, at det ikke er alle i landet, der kan blive vaccineret, fordi der er nogle, der er for unge. Og derfor vil man i et land som Grønland med relativt mange børn aldrig komme helt så højt op som i nogle af de andre lande, hvor der er flere ældre mennesker.

LÆS OGSÅ Múte B. Egede: Vaccinationer muliggør andre løsninger end nedlukning

Som det er nu, bliver børn, der er under 12 år gamle ikke vaccineret.

Og når man kun tager den del af befolkningen, der kan blive vaccineret, så har 77 procent fået deres vaccine. Men det betyder også, at der er nogle, der mangler at blive vaccineret mod coronavirusset. Og den del af befolkningen tæller 7000 mennesker.

- Og det er klart, at det vil blive en udfordring, for vi vil komme til at opleve mere smitte med corona her i de kommende måneder og hen over vinteren, siger landslægen.