49 tidligere og nuværende medarbejdere i KNI: Vi var ikke en del af direktørens "sexkultur"

Flere tidligere og nuværende medarbejdere i KNI lægger afstand til Peter Grønvold Samuelsens udsagn om, at sex var et normalt samtaleemne i virksomheden.
Dina Olsen, formand for AK, repræsenterer flere nuværende og tidligere medarbejdere, som ikke kan kan genkende, at sex var et normalt samtaleemne i virksomheden. Foto © : KNR
10. februar 2022 13:02

Forhenværende KNI-direktør Peter Grønvold Samuelsen er tiltalt i en sag om blufærdighedskrænkelse af fem kvindelige medarbejdere.

Selv nægter han sig skyldig, men alle fem kvinder fortæller, at de under deres ansættelse blev udsat for uønskede berøringer fra den daværende administrerende direktør.

LÆS OGSÅ Tidligere KNI-direktør i retten: Afviser alle anklager

I forbindelse med retssagen, som blev holdt i Qeqqa Kredsret i sidste uge, forklarede Peter Grønvold Samuelsen, at der på arbejdspladsen var en uformel omgangstone, og at han har deltaget i kortvarige samtaler med anekdoter og vittigheder, der handlede om sex.

Skandaler i KNI A/S

  • En sag om fejl og manipulation af KNI’s økonomi begyndte at rulle sidste år i november, da flere whistleblowere stod frem i medierne.
  • Efter måneders undersøgelser konkluderede ledelsen i oktober, at der er manipuleret med økonomien. Foreløbigt har det kostet 112 millioner kroner og et underskud på 12,5 millioner kroner før skat.
  • Ledelsen har dog stadig ikke det fulde overblik, og derfor kan det koste koncernen flere penge.
  • En person er politianmeldt for dokumentfalsk og bedrageri, men KNI vil ikke oplyse hvem, og for hvor store beløb.
  • Derudover er koncernen ramt af anklager om seksuelle krænkelser mod den tidligere direktør Peter Grønvold Samuelsen. Han er blevet politianmeldt i den sag.
  • Siden sagerne begyndte, er Peter Grønvold Samuelsen blevet bortvist. Han er erstattet Jeppe Jensen. Derudover er den tidligere HR-chef fratrådt og den tidligere bestyrelsesformand Lars Borris Pedersen er fratrådt og erstattet af Svend Hardenberg.

Den påstand bliver dog afvist af Moses Willumsen, der repræsenterer 21 tidligere medarbejdere ved KNI:

- Det er overhovedet ikke sandt. På hele kysten fra Siorapaluk til Ittoqqortoormiit har jeg ikke én gang hørt eller set en medarbejder, der har sådan en kultur. I de mange år, jeg arbejdede på hovedkontoret i Sisimiut, har jeg ikke erfaret én med den kultur, siger han.

Snak om sex er ikke normalt i KNI

Moses Willumsen og de 20 andre tidligere medarbejdere ved KNI bakkes op af en anden gruppe på 28 nuværende medarbejdere i KNI.

Heller ikke de kan genkende, at sex var et normalt samtaleemne i virksomheden:

- De kan ikke kan genkende det, som han sagde. De går ikke på arbejde og snakker om sex eller tænker på det, siger Dina Olsen.

Hun er formand for medarbejdernes fagforening, AK (Atorfillit Kattuffiat). 

Moses Willumsen fortæller, at det for de tidligere medarbejdere er ubehageligt, at den forhenværende direktør påstår, at der på arbejdspladsen var en kultur, hvor man fortalte anekdoter og vittigheder om sex:

- Det kan godt være, at han og hans nærmeste venner har den kultur, når de snakker med hinanden. Det skal de mange medarbejdere ikke beskyldes for, siger Moses Willumsen.

LÆS OGSÅ Vidne i retten om tidligere KNI-direktør: At arbejde under Peter var som at være med i en psykologisk thriller

Under retssagen fortalte de kvinder, som afgav vidneforklaring, at de under deres ansættelse oplevede, at Peter Grønvold Samuelsen udsatte dem for uønskede berøringer af nakke, skuldre, hofter, ryg, armhuler og bagdel.

Flere af kvinderne fortæller også om at blive krammet og kysset på kinden eller i nakken.

Snart bliver der sat punktum i sagen

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Peter Grønvold Samuelsen, men hverken Peter Grønvold Samuelsen eller hans forsvarer Finn Meinel ønsker at stille op til interview.

KNI (Kalaallit Niuerfiat) 

 

KNI er et selvstyreejet aktieselskab, der forsyner Grønland med dagligvarer, forbrugsgoder og brændstof.

 

Selskabet består af de fire forretningsenheder Polaroil, Pilersuisoq, KNI Engros og datterselskabet Neqi A/S.

 

KNI's hovedsæde har hjemme i Sisimiut.

Oprindeligt skulle der være faldet dom i sagen i sidste uge, men fordi et af vidnerne fik corona, er afgørelsen i sagen blevet udskudt.

Der falder dom i sagen i slutningen af februar.

Anklagemyndigheden kræver tre måneder i anstalt, mens Peter Grønvold Samuelsen nægter sig skyldig og kræver frifindelse.