Foto: Jonas Fievé

Aftale: 220 millioner kroner er klar til grønlandsk erhvervsliv

Fredag blev der sat underskrift på en aftale, som har til hensigt at styrke det grønlandske erhvervsliv.

Naalakkersuisoq for Erhverv og Energi, Aqqalu Jerimiassen, har taget turen til København for fredag at underskrive en aftale om Grønlands fremtidige erhvervsliv med den danske erhvervsminister, Rasmus Jarlov (K).

Aftalen betyder, at Danmark og Grønland sammen skyder 200 millioner kroner ind i Greenland Venture og Vækstfonden, som skal dele de mange millioner ligeligt mellem sig. 

Derfor er Aqqalu Jerimiassen glad for aftalen, som han mener, kan være med til at skabe vækst i økonomien.

- Det er faktisk en vigtig aftale, og der er ikke tvivl om, at det giver en vækst i Grønland, siger Naalakkersuisoq for erhverv og energi.

LÆS OGSÅ Aftale om dansk medfinansiering af lufthavne endeligt underskrevet

Formålet er, at pengene skal komme grønlandske erhvervsprojekter til gavn, da der ifølge aftalen er brug for vækst og nye indtægter, hvis Grønland skal nå målet om en mere selvbærende økonomi.

Aqqalu Jerimiassen håber, at det vil betyde, at der vil komme gang i flere mineprojekter her i landet.

- Virksomheder vil være mere villige til at bruge penge på mineprojekter, da de nu kan få hjælp fra Vækstfonden og Greenland Ventures side, og det er blevet meget lettere med de her midler. Så det betyder bedre muligheder for at investere i Grønland, siger han.

Desuden er der blevet oprettet en erhvervspulje på 20 millioner kroner, hvor både Greenland Venture og Vækstfonden får 10 millioner hver, som kan bruges til at styrke perspektivrige erhvervsprojekter her i landet.

LÆS OGSÅ Tilfreds Kim Kielsen: Grønland skal være glad for aftalen

Ud af den samlede investering på 220 millioner kroner står Selvstyret for 22 millioner, mens den danske stat finansierer de resterede 198 millioner.

Aftalen om at Danmark og Grønland i fællesskab skal styrke erhvervslivet her i landet er en del af lufthavnsaftalen, hvor den danske stat bliver medinvestorer af lufthavnsudvidelserne i Nuuk og Ilulissat.

Aftalen faldt formelt på plads i sidste uge.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt