Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen (S) og Johannus Egholm Hansen, bestyrelsesformand for Kalaallit Airports Holding skriver under på aftalen.Foto: Foto: Jonas Fievé

Tilfreds Kim Kielsen: Grønland skal være glad for aftalen

Det var en tilfreds Kim Kielsen, der i dag satte sin underskrift på aftalen med den danske stat om medfinansiering af lufthavnsudvidelserne i Nuuk og Ilulissat.

- Jeg mener, at vi i Grønland skal være glade for aftalen, og at vi skal udnytte mulighederne i den. Nu har vi mulighed for at udvikle infrastrukturen i Grønland, og det skal vi udnytte, siger Kim Kielsen til KNR umiddelbart efter, at han havde underskrevet aftalen sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og formanden for bestyrelsen i Kalaallit  Airports Holding, Johannus Egholm Hansen.

Aftalen betyder blandt andet, at staten kommer til at eje 33,3 procent af Kalaallit Airports International, som skal udvide lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.

LÆS OGSÅ Aftale om dansk medfinansiering af lufthavne endeligt underskrevet

Kim Kielsen hæfter sig ved, at den danske stats engagement i lufthavnsprojekterne gør finansieringen billigere, end man havde regnet med.

Danmarks investeringer i Grønlands lufthavne

 

  • Staten skyder 700 mio. kr. i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat. Staten vil dermed komme til at eje 33,3 procent af de to lufthavne.
  • Der søges om et lån i Den Nordiske Investeringsbank på 450 mio. kr., hvor staten stiller garanti for lånet, så lånerenten kan blive lav.
  • Staten yder et lavtforrentet lån på op til 450 mio. kr. til den resterende del af finansieringsbehovet.
  • Naalakkersuisut og staten skyder derudover i alt 220 mio. kr. i en pulje, som skal fremme erhvervsprojekter i Grønland

- Statens deltagelse og medfinansiering betyder jo, at hele projektet med det lån, vi skal optage, renteudgifterne og andre forhold bliver langt billigere. Og så bliver afdragsperioden forkortet med mange år, siger han. 

Kritik fra IA og Parti Naleraq

Kim Kielsens aftale med statsministeren har mødt kritik fra især Inuit Ataqatigiit og Parti Naleraq, der mener, at Danmark med den medejerskabsaftale, der var lagt op til, får for stor indflydelse.

Til det siger Naalakkersuisutformanden, at Danmarks ret til at udtale sig som mindtretalsaktionær ligger på et minimum. Og at vilkårerne i aftalen svarer til, hvis andre selskaber var blevet mindretalsaktionærer:

- Vores indskud (i Kalaallit Airpots A/S red.) og dermed indflydelse er langt større. Vi har aftalt, hvad vi gør, hvis der opstår uenigheder og tvister, siger han.

Derfor forudser Kim Kielsen heller ingen problemer, hverken i koalitionen eller hos støttepartiet, Demokraterne:

- Inatsisartut blåstemplede sagen i efteråret, og jeg har som formanden for Naalakkersuisut behandlet sagen derefter, siger han.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt