18 nye steder skal undersøges for fjeldskredsfare

Trods omfattende screening af Karratfjorden mangler 18 kritiske områder i Grønland stadig at blive undersøgt for fjeldskredsfare. Undersøgelserne begynder til sommer og varer tre år.
Foto © : Jessen Amalie
07. januar 2019 11:59

Det tragiske fjeldskred og store flodbølge i Karratfjorden i juni 2017 har sat en større bølge af undersøgelser i gang for at afværge nye katastrofer.

I alt har De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, udpeget 18 kritiske områder i Vestgrønland, hvor der stadig er risiko for fjeldskred. Det oplyser Selvstyret.

LÆS OGSÅ Risiko for fjeldskred i Karratfjord stadig meget høj

Ud af de 18 steder er tre af fjeldområderne i Karratfjorden, hvor risikoen for skred fortsat er kategoriseret som ’meget høj’. Men i øjeblikket har GEUS ikke den nødvendige data for de resterende områder.

- GEUS kan med eksisterende data ikke afgøre, hvor stor risikoen er for de omkringliggende bosteder for de 15 kritiske lokaliteter, oplyser Naalakkersuisut.

Områder skal undersøges på hele Vestkysten

Hovedparten af de fjeldområder, der nu skal undersøges nærmere, ligger i Diskobugten og omkring Nuussuaq-halvøen, blandt andet 25-70 kilometer fra bygden Saqqaq og 22-35 kilometer fra Ilulissat.

Området har tidligere været mærket af store fjeldskred, blandt andet med Paatuut-skredet i 2000.

De resterende ni risikoområder er fordelt over vestkysten og har ’høj’ eller ’meget høj’ risiko for fjeldskred. Det sydligste område, der skal undersøges, er Qaarusuup Qaqqaa cirka 25 kilometer fra Nuuk.

LÆS OGSÅ Fjeldskredsrisiko - men ingen grund til panik

Alle steder skal geologer nu lave feltundersøgelser på fjeldsiderne.

- Derudover er kendskab til havbunden og dybdeforhold nødvendige i forhold til at kunne lave en mere præcis vurdering af, om der er risiko for, at de mulige fjeldskred medfører en tsunami, der kan ramme de nærliggende bosteder, meddeler Naalakkersuisut.

Undersøgelserne vil begynde til sommer og efter planen tage tre år.

LÆS OGSÅ Saqqaqs borgere er rystede

Ifølge administrerende direktør for GEUS, Flemming Getreuer, kommer de mest udsatte områder til at blive undersøgt først - med forbehold for, at nogle fjeldsider kan være ualmindeligt svært tilgængelige.

Udgifterne til undersøgelserne beløber sig til cirka 24 millioner kroner og bliver delt mellem staten og Selvstyret.

Den danske regering afsatte i forbindelse med katastrofen i Karratfjorden 10 millioner kroner til den screening, der netop er afsluttet.

Du kan få et overblik over de 18 nye undersøgelsessteder på linket her eller på illustrationen herunder.

Foto © : Naalakkersuisut