Risiko for fjeldskred i Karratfjord stadig meget høj

Risikoen for alvorligt fjeldskred i Karratfjorden er stadig meget høj. Det er vurderingen fra GEUS, De nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland, der har gennemført en screeningsundersøgelse af risiko for alvorlige fjeldskred i Grønland.
Foto © : Mikkel Jeremiassen
04. januar 2019 11:56

Opdateret kl. 16.42 med udtalelse fra fungerende naalakkersuisoq Erik Jensen.

-I Karratfjorden er risikovurderingen uændret - der er meget høj risiko for alvorlige fjeldskred, skriver Grønlands Beredskabskommission, der kommer med en vurdering på baggrund af GEUS's screeningsundersøgelse.

Der er identificeret tre kritiske lokaliteter med meget høj risiko for alvorlige fjeldskred.

- Dette betyder, at selv efter et eventuelt nyt større fjeldskred, vil der stadig være risiko for yderligere større fjeldskred, skriver Beredskabskommissionen.

- Grønlands Beredskabskommissions vurdering er derfor, at Nuugaatsiaq og Illorsuit samt den tilhørende del af fjordsystemet fortsat bør betragtes som fareområder, fortsætter Beredskabskommisionen.

I forlængelse af det vurderer Beredskabskommissionen, at borgerne på det foreliggende grundlag fortsat ikke bør vende tilbage til Nuugaatsiaq og Illorsuit og ikke bør færdes i umiddelbar nærhed af disse fareområder.

Saqqaq i høj risiko

GEUS har også undersøgt risikoen for fjeldskred en række andre steder i Grønland. Og i Vajgat-området er risikovurderingen høj risiko for alvorlige fjeldskred, og dermed er der risiko for tsunamier, der kan ramme Saqqaq.

- Det må anbefales, at borgere bosiddende i Saqqaq uden unødig forsinkelse, får information om risikoen for fjeldskred og de mulige konsekvenser, skriver beredskabskommissionen.

Ud fra et forsigtighedsprincip anbefales det derfor, at borgere i Saqqaq overnatter i bebyggelse, der ligger mindst 4 meter over midelvandstand.

Borgerne i de berørte risikoområder er blever orienteret, lyder det fra beredskabskommissionen, der samtidig understreger at der ikke er grund til panik.

I den forbindelse udtaler fungerende Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Forskning, Erik Jensen, følgende: 

- Naalakkersuisut er meget opmærksom på risikoen for alvorlige fjeldskred og behovet for feltundersøgelser. Det er helt naturligt, at man bliver bekymret, når man hører om risikoen for fjeldskred. Vi husker naturkatastrofen i Karratfjord, og vi ved, at naturen har umådeligt store kræfter.