Saqqaqs borgere er rystede

Beredskabskommissionen har efter en række screeninger af fjeldene omkring Vaigatstrædet advaret beboerne i bygden Saqqaq om fare for fjeldskred og tsunami.
Saqqaq
07. januar 2019 06:43

Faren er ikke overhængende, men Beredskabskommissionen anbefaler alligevel, at borgere, der bor nær vandkanten, bør flytte længere op i bygden.

Det gør indtryk på bygdebestyrelsesmedlem i Saqqaq, Adolf Jensen

- Selvfølgelig er det hårdt at få at vide, at de ønsker, at nogen må flytte fra deres hjem. Den melding er stærk. Det er også tydeligt, at borgerne er rystede over meldingen, siger Adolf Jensen.

LÆS OGSÅ Fjeldskredsrisiko - men ingen grund til panik

- Hvis ikke det, der skete i år 2000, hvor vi også oplevede et fjeldskred, skal ske igen, og for at være mere beredt, har vi holdt møde med brandvæsenet her i Saqqaq. Og vi blev informerede om, at brandvæsenet i Ilulissat vil arbejde på en beredskabsplan. For vi har jo ingen beredskabsplan i dag, heller ikke i Ilulissat, påpeger bygderådsformanden.

- Vi har kendt problemet i mange år. Det fjeld, der truer os, er skredet ned flere gange i mere eller mindre grad. De smuldrer jo let, de bjerge, det ved vi godt.

- Så Beredskabskommissionens advarsel vækker naturligvis bekymring. Vi tror på advarslerne, og vi tager meldingen alvorligt. Vi har også fået at vide, at borgermesteren vil rejse rundt og informere om problemet, og det er vi taknemmelige for, siger bygdebestyrelsesmedlem i Saqqaq, Adolf Jensen.

 

Departementet for Natur, Miljø og Forskning
Pinngortitamut, Avatangiisinut Ilisimatusarnermullu Naalakkersuisoqarfik