Saqqaq Fjeldskredsrisiko - men ingen grund til panik

Beredskabskommissionen anbefaler, at tre familier flytter til en anden beliggenhed i Saqqaq. Der er nemlig høj risiko for fjeldskred og tsunami i Vaigat-området, da der er flere kritiske lokaliteter ved både Nuussuaq-halvøen og en enkelt kritisk lokalitet på østsiden af Qeqertarsuaq-øen.

Det skriver GEUS i sin rapport fra en screeningsundersøgelse af risiko for fjeldskred.

Beredskabskommissionen vurderer dog ikke, at Saqqaq skal rømmes. Myndighederne gør alt for at understrege, at der er ingen grund til panik.

Grønlands bereskabskommission anbefaler, at der ikke overnattes i huse i Saqqaq, der ligger under 4 meter fra middelvandstanden.

Samtidig maner GEUS til forsigtighed ved færdsel i området, indtil der er mere præcise informationer om risikoen for fjeldskred.

GEUS's risikovurdering for Vajgat og Saqqaq er nemlig "høj risiko for alvorlige fjeldskred", der i GEUS's rapport svarer til kategori 2. Og dermed er der en risiko for tsunamier, der kan ramme Saqqaq.

I Saqqaq er der to bebolelseshuse, der tilsammen huser tre familier, som ligger under 4 meter under middelvandstanden.

Og beredskabskommissionen råder altså de tre familier til at flytte til et højere beliggende område.

Avannaata Kommunia er i dialog med de berørte borgere om, hvilke løsninger de ønsker. Og Naalakkersuisut vil, i samarbejde med Avannaata Kommunia, afholde borgermøder i løbet af januar 2019. Det oplyser Beredskabskommissionen.

Der er ikke grundlag for at iværksætte beredskabsmæssige foranstaltninger i Qeqertaq, der er nabobygd til Saqqaq. I hele Vaigat-området skal man dog generelt være forsigtig ved færdsel, opankring og campering.

I år 2000 var der et fjeldskred på Nuussuaq Halvøens sydveststrækning. Den udløste en tsunami, som blandt andet ramte Saqqaq. Der var dog ingen nævneværdige skader.

Den 17. juni 2017 var der ligeledes fjeldskred i Karrat, der udløste en tsunami. Tsunamien ramte både Illorsuit og Nuugaatsiaq, der ligger nord Uummannaq.

Begge bygder har på baggrund af myndighedernes anbefaling siden dengang været forladt.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt