141 miljøorganisationer protesterer mod Kuannersuit-mine

141 miljøorganisationer fra hele verden advarer i en deklaration mod at etablere en mine i Kuannersuit.
Miljøorganisationer verden over ønsker, at planerne om en mine i Sydgrønland bliver droppet. Urani Naamik protesterer her ved borgermøde i Narsaq. Foto © : KNR / Malik Brøns
10. februar 2021 09:36

Miljøorganisationer fra hele verden sætter nu ind for at få droppen en mine i Kuannersuit.

Det sker med en deklaration, som 141 miljøorganisationer og -bevægelser har underskrevet.

- Minedrift og især uranudvinding hænger ikke sammen med tre af de fire områder, som Grønlands økonomi skal bygge på: fiskeri og fangst, turisme og fødevareproduktion, står der i deklarationen.

Fakta om Kuannersuit-projektet:

 

  • Kuannersuit ligger cirka 7,5 kilometer nord for byen Narsaq.
  • Hvis Greenland Minerals får en udvindingstilladelse, bliver det i en åben mine i 700 meters højde.
  • Greenland Minerals vil holde minen i drift i 37 år.
  • Projektet forventes at skabe 328 grønlandske arbejdspladser, når minen er i drift.
  • Området indeholder blandt andet sjældne jordarter, uran og thorium.
  • Minen vil producere 3 millioner ton malm om året.
  • På 37 år vil minen producere 111 millioner ton restaffald og 111 millioner ton gråbjerg (ubrugt klippemateriale).

Kilde: Grønlands Naturinstitut & Nationalt Center for Miljø og Energi, VSB-rapport.

Det er organisationer som Urani Naamik, NOAH Friends of the Earth og Danmarks Naturfredningsforening, som er underskrivere. Men også organisationer fra for eksempel Japan, Frankrig og Norge er med i protesterne.

Miljøorganisationerne er generelt kritiske over for mine-, olie- og naturgasprojekter i Grønland. De mener, at Danmark og EU i stedet må støtte Grønland økonomisk, så landet kan få en økonomi baseret på turisme og bæredygtige ressourcer.

LÆS OGSÅ Demonstration prægede borgermøde om omstridt mineprojekt

Desuden bør Grønland underskrive Paris-aftalen og Aarhus-konventionen samt afskaffe tilladelse til at udvinde uran, mener organisationerne.

- Regeringen bør også overveje at genindføre uranforbuddet, eftersom uranminedrift vil ødelægge det sårbare arktiske miljø og føre til atomspredning, står der i deklarationen.

Storskalaprojekter redder ikke Grønlands økonomi

Organisationerne påpeger, at indtægter fra adskillige storskalaprojekter i Grønland ikke kan gøre landets økonomi bæredygtig.

De henviser til rapporten "Til gavn for Grønland", som Ilisimatusarfik og Københavns Universitet udkom med i 2014. Her fremgår det, at det vil kræve 24 aktive storskalaprojekter på én gang, hvis Grønlands økonomi skal undvære bloktilskud fra Danmark.

LÆS OGSÅ Kuannersuit: Endnu et borgermøde er aflyst

Men til Politiken siger naalakkersuisoq for finaner, Vittus Qujaukitsoq (NQ), at modstanderne af Kuannersuit-projektet, herunder Siumuts nye ledelse, spiller hasard med Grønlands fremtid, hvis man dropper projektet.

- Hvis vi pludselig en sen aften finder ud af, at vi alligevel ikke vil det projekt, vil det være at gøre grin med investorerne. Hele landets troværdighed er på spil, siger Vittus Qujaukitsoq.