Økonomisk kaos afværget

Qaasuitsup kommunia var tæt på at havne i en økonomisk situation, hvor kommunen ikke ville være i stand til at betale sine udgifter.
Skrevet af Noah Mølgaard
15. juni 2012 07:56

Seneste opgørelse af budgettet i Qaasuitsup kommunia pegede på, at det forventede overskud på 25,3 millioner kroner var skrumpet ind til sølle 1,2 millioner kroner. En uændret kurs vil sætte kommunen i en meget vanskelig økonomisk situation.

- Det vil bringen kommunen i en meget anstrengt økonomisk situation, hvor kommune ikke vil kunne betale sine udgifter, skrev Qaasuitsup kommunia i dagsordensmaterialet inde kommunalbestyrelsens møde onsdag.

Det lykkedes kommunalbestyrelsen at afværge det økonomiske kaos. Der blev omkonteret, hvor ikke-brugte midler blev brugt til at dække budgetoverskridelsen.

- Det er den store ledighed i kommunen, der er årsag til at underskuddet var tæt på at falde ned 1,2 millioner kroner, forklarer borgmester Jess Svane til KNR.

- Det er den lave aktivitet i byggeriet og fiskeriets stille periode i vintermånederne, der årsag til at der blev brugt flere midler på sociale ydelser end forventet, siger Jess Svane.

Men en omkontering i juni ændrer ikke ved at den store kommune er ramt af stor ledighed. Nu har Qaasuitsup kommunia og Selvstyret afsat midler til aktivering af ledige. Qaasuitsup kommunia har afsat 4 millioner kroner, mens Selvstyret har bevilget 11 millioner kroner, der blandt andet skal bruges til kurser i de måneder ledigheden rammer hårdest.

Kommunen sætter også stor lid til oliejagten, der fortsætter i 2013.

- Vi har høstet erfaringer fra prøveboringerne sidste år. Nu har både kommunen og erhvervslivet forberedt sig på at få så meget udbytte som muligt af oliejagten næste år, siger Jess Svane.