Økonomisk ekspert skyder påstande om uland fra Naleraq ned

Et dårligt sundhedsvæsen er ikke kendetegn for et uland. Det siger økonomisk ekspert, som modsiger Juno Berthelsen fra Naleraq.
Juno Berthelsen er folketingskandidat for Naleraq. Foto © : Naleraq
12. oktober 2022 14:25

Det har vakt stor forargelse blandt mange, at Søren Pape Poulsen (K) har sammenlignet Grønland med et uland.

Men hos Naleraq mener partiets folketingskandidat Juno Berthelsen, at der kan være noget om det.  

Facebook skriver han:

"Grønland hører på flere måder under kategorien Uland. Danmark udsultede sundhedsområdet, før de afleverede området til Grønland i 1992. Vi overtog derfor et helt igennem svigtet og forsømt område, som lige siden har været umådeligt svært at løfte til stor lidelse og nød for befolkningen."

Sagen kort

Torsdag 6. oktober spurgte Aaja Chemnitz (IA) under åbningsdebatten i Folketinget Søren Pape, om det er korrekt, at han engang har sagt, at ”Grønland er Afrika på is”.

Søren Pape er statsministerkandidat for De Konservative. 

Det kunne Søren Pape ikke huske at have sagt. Men i fredags kunne Pape lige pludselig godt huske noget.

Til Ekstra Bladet beklagede han ordvalget. Men han holdt alligevel fast i, at "Grønland på visse stræk er at sammenligne med et udviklingsland."

Det fik Aaja Chemnitz til at sige til KNR: - Det her er en dyb rids i lakken i relation mellem Danmark og Grønland, men også personligt. Jeg har svært ved at se et tættere samarbejde med de Konservative og Søren Pape som statsminister, siger Aaja Chemnitz.
 
Foto © : Scanpix

 Hun blev bakket op af sin partiformand, Múte B. Egede. Til KNR sagde han:

- Søren Pape Poulsens udtalelser viser hans menneskesyn, meninger og syn på Grønland. Hans udtalelser viser, hvor respektløs han er over for Grønland, det grønlandske folk og andre folkeslag, når han placerer sig som bedre stillet i forhold til os. Hvis Pape bliver statsminister vil et frugtbar og godt samarbejde være meget begrænset. 
 
Foto © : KNR

Men forholdene inden for et sundhedsvæsen siger intet om, hvorvidt et land kan sammenlignes med et uland eller ej.

 

LÆS OGSÅ Statsministerkandidat bekræfter at have kaldt Grønland for Afrika på is

Det siger tidligere lektor ved Copenhagen Business School og nu leder af censorkorpset for økonomiuddannelser i Danmark, Lise Lyck. 

Hun har i mange år beskæftiget sig med blandt andet Grønlands udvikling og økonomi.

- Det kan man ikke sige, for det afhænger jo af, hvordan det enkelte land vælger at prioritere sundhedsvæsenet, slår hun fast.

- Nogle lande vælger at bruge mange penge på sundhedsvæsenet. selv om de er et uland. Andre lande med meget store indkomster vælger ikke at bruge så mange på det.

USA og Cuba

Cuba er et eksempel. Det er ikke er et uland, og en borger tjener i gennemsnit 7000 kroner om måneden. Landet har et af verdens bedste sundhedssystemer med gratis behandling for alle.

I den anden ende er USA, som er verdens sjette rigeste land målt ud fra gennemsnitlig indkomst per indbygger. Men her er sundhedshjælp ikke gratis. 

LÆS OGSÅ Folk reagerer på Afrika på is: Håber aldrig Pape kommer her 

Størstedelen af det amerikanske sundhedstilbud er privat, og man kan kun få det, hvis man selv kan betale for behandlinger og medicin.

- Det kan det blive rigtig, rigtig dyrt i USA, hvis man har brug for hjælp. Og man står ikke godt, hvis man ikke har pengene til det, siger Lise Lyck.

Brug for Danmarks hjælp

Juno Berthelsen, sundhedsområdet blev hjemtaget for 30 år siden. Naleraq fandtes ganske vist ikke dengang, men I har siddet i forskellige koalitioner siden. Hvorfor har I ikke gjort noget?

- Jeg vil kæmpe for i Folketinget at sundhedsområdet skal op til den standard, som Danmark har. Og det har vi altså brug for Danmarks hjælp til, siger Juno Berthelsen til KNR.

- Når vi ser tilbage, så var sundhedsområdet simpelthen ikke på et højt nok niveau, da vi overtog det i 1992. Vi har kæmpet med det lige siden. Derfor er det på sin plads at bede Danmark om at arbejde sammen med os om at løfte det.