Søren Pape er statsministerkandidat for De Konservative.Foto: Scanpix

Statsministerkandidat bekræfter at have kaldt Grønland for Afrika på is

I et interview med Ekstra Bladet erkender den konservative Søren Pape, at han engang har sammenlignet Grønland med et udviklingsland. Og han fortryder ikke.

I går begyndte beskyldningerne at fyge. 

Under åbningsdebatten i Folketinget stillede Aaja Chemnitz (IA) stillede den konservative statsministerkandidat Søren Pape et spørgsmål, der fik øjenbrynene til at løfte sig hos dem, der lyttede med. For ifølge Aaja Chemnitz har Søren Pape engang sagt, at ”Grønland er Afrika på is”. Det havde hun i hvert fald hørt fra ”flere uafhængige kilder”.

Så hun bad Søren Pape om at be- eller afkræfte, om han nogensinde har sagt, at ”Grønland er Afrika på is”.

Det kunne Søren Pape ikke huske. 

Fortryder ikke

Det var i går. I dag kan Søren Pape, som altså gerne vil være statsminister i Danmark, godt huske, at han har sagt, at ”Grønland er Afrika på is”.

Det siger han i et interview med Ekstra Bladet. 

- Jeg husker ikke, at ordene faldt på den måde. Men jeg vil også være ærlig og sige, at jeg er en type, der siger tingene direkte og lige ud, siger han til Ekstra Bladet.  

- Og det har jeg jo gjort. Fordi på visse stræk mener jeg faktisk, at Grønland er at sammenligne med et udviklingsland, siger Søren Pape. 

Han henviser derefter til ”et kæmpe antal børn, der bliver udsat for incest hvert år, mange hjem hvor lønnen går til druk og mange selvmord.”

- Det er jo ikke pænt sagt, det jeg siger. Det kom ikke elegant ud. Men jeg fortryder ikke meningen med det, jeg sagde, siger han til Ekstra Bladet. 

Vil kende hans holdninger

Ifølge Søren Pape faldt bemærkningen på et møde på den amerikanske ambassade for flere år siden. 

KNR arbejder på at få et interview med Søren Pape, som efter valget kan ende med at blive ny statsminister for hele Rigsfællesskabet. 

Ifølge Sermitsiaq.ag bragte Aaja Chemnitz sagen op, fordi hun ville vide, hvordan en måske kommende statsminister ser på Grønland:

- Jeg vil vide, hvad han er for en person, og hvad er det, for nogle holdninger, han har, siger hun til Sermitsiaq.ag. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl