Økonomiprofessor efterlyser oplysninger om lufthavn

Formanden for Økonomisk Råd efterlyser flere oplysninger om fordelene ved en kommende lufthavn i Qaqortoq

Naalakkersuisut kalder lufthavnsinvesteringen i Qaqortoq en 'velfærdsøkonomisk investering, der skal være springbræt for vækst i syd. Men det er uvist, hvor meget lufthavnen vil gavne, siger professor i økonomi, Torben M. Andersen.

- De analyser er ikke færdige og ikke lagt frem. Man kan sige, at det ville være meget godt at have en nærmere samfundsøkonomisk analyse for at se på de fordele, der kunne være, og så sætte dem op i forhold til den investering, der skal gøres, siger Torben M. Andersen.

Der er ikke kommercielt grundlag for en lufthavn i Qaqortoq, fremgår det af Naalakkersuisuts forslag til rammebetingelser for anlæg og finansiering af lufthavnsprojekterne, der blev sendt i høring i midten af januar.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil sende op mod 2,1 milliard kroner videre til lufthavne

En lang række spørgsmål

Om det siger økonomiprofessoren, at når der er tale om en så stor investering, så det er vigtigt, at have oplysningerne på plads.

- Det gælder selvfølgelig konkret, hvor meget trafik vil der være på lufthavnen, men også hvordan det vil påvirke erhvervsudviklingen og så videre. Så der er en lang række spørgsmål, som selvfølgelig er vigtige i den diskussion, lyder det fra Torben M. Andersen.

LÆS OGSÅ Hold jer fra underskudsforretninger

Det samlede lufthavspakke for Ilulissat, Nuuk og Qaqortoq skønnes til at koste samlet 3,6 milliarder kroner.

Ifølge finansdepartementet er det ikke offentliggjort, hvad hver enkel lufthavn er anslået til at koste, af hensyn til kommende forhandlinger med entreprenørfirmaer.

Af høringsmaterialet fremgår det, at det regnes med, at lufthavnen i Qaqortoq udelukkende skal finansieres af landskassen.

Politisk beslutning

Og Selvstyret risikerer at stå med løbende regninger, mener Torben M. Andersen.

- Hvis ikke lufthavnen er privatøkonomisk rentabel, så er der også risiko for, at der løbende skal være driftstilskud til, for at drive lufthavnen. Og de regnestykker kender vi ikke endnu, siger Torben M. Andersen.

Men ifølge Naalakkersuisut er lufthavnen i Qaqortoq en 'velfærdsøkonomisk investering', der vil fremme vækst i syd. Derudover argumentere de, at det skal være en del af en sammenhængende infrastruktur, der binder landet sammen.

LÆS OGSÅ Formanden for Økonomisk Råd fraråder lufthavnsprojekt

Så det er end politisk beslutning fremfor en økonomisk, siger Torben M. Andersen.

- Det kan selvfølgelig diskuteres.og det er i syvende og sidste en politisk prioritering. Det, der er vigtigt, det er selvfølgelig at forstå konsekvenserne af den beslutning. Det vil koste nogle ressourcer, nogle penge, og de penge kan ikke bruges til andre ting. Og det den afvejning, som man politisk må tage stilling til, siger professor i økonomi Torben M. Andersen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt