Øget fokus på hash og alkohol

I det folkesundhedsprogram, der bliver i værksat fra de nye år, skal der være færre fokusområder. Det erkender Naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain, der har fulgt folkesundhedskonferencen i de sidste to dage.
Skrevet af Jaaku Lyberth
10. maj 2012 07:39

Med ni indsatsområder i Inuuneritta 1 har Naalakkersuisut nemlig skudt med spredhagl.

- Vi skal fokusere på færre områder, fordi  i Inuuneritta 1 var der mange punkter, siger Naalakkersuisoq for sundhed Agathe Fontain.

Hun  imødekommer den massive kritik fra midtvejsevalueringen af Folkesundhedsprogrammet Inuuneritta tilbage fra november 2011.

Fagfolk mente nemlig, at der mangler koordinering, der er for få faste driftsområder, for dårligt uddannede fagpersoner og ikke mindst for få penge at gøre godt med.

Og en af kritikerne formulerede det således under konferencen i Nuuk:

- Der er utallige muligheder for indsatster, men den virkelige udfordring er at finde nogen der virker, sagde altså professor i arktisk sundhed Peter Bjerregaard fra Statens institut for folkesundhed.

Og Naalakkersuisut vil fokusere på ganske få områder, der i de næstkommende fem år handler om følgende: Alkohol og hashmisbrug samt børn, unge og familier, samt livstil og kroniske sygedomme.

Agathe Fontain forklarer, hvorfor en indsats overfor misbrug af alkohol og hash stadig er aktuel.
- Misbrug af alkohol og hash er stadig problem for samfundet og vi skal tale mere om hvordan vores drikkemønster er og hvordan vi omgås med alkohol, siger Agathe Fontain, der var vært for sundhedskonferencen.

I det folkesundhedsprogram, der slutter ved årets udgang, er der hele ni indsatsområder.
Og de handler om: Alkohol og hash. Vold, voldtægter, seksuelle overgreb, selvmord, kost, fysisk aktivitet, sexliv, rygning,  børn og unge, ældre og endelig tandpleje.

Og kommunerne er klar til at samarbejde med Naalakkersuisut, fortæller borgmester Simon Simonsen. Han peger på, at kommunernes familiecentre kan væres omdrejningspunkter i den lokale indsats og håber på at centrene kan bruges  til videre forebyggende arbejde og disse arbejde vil blive fuldført, siger borgmester i kommune Kujalleq Simonsen Simonsen, der sammen borgmester i Qeqqata Kommunea Hermann Berthelsen og medlemmer af kommunalbestyrelserne i Qaasuitsup Kommunea og Kommuneqarfik Sermersooq, holdt møde med Naalakkersuisoq for Sundhed, om de fremtidige indsatser i Inuuneritta 2.

Departementschef Ann Birkekær Kjeldsen oplyser til Radioavisen, at de seks af indsatsatsområderne, der udgår af den centrale indsats overgår til sundhedsvæsenet.