Århusiansk professor får nobelpris i økonomi

Der er fest på Århus Universitet, for en af de tre nobelprismodtagere i økonomi, Dale Mortensen, er gæsteprofessor på universitetets økonomiske institut.
11. oktober 2010 12:12

Amerikanerne Dale Mortensen og Peter Diamond og den britisk-cypriotiske Christopher Pissarides har fået årets nobelpris for deres model om friktion på arbejdsmarkedet.

Den amerikansk-fødte Dale Mortensen har et Niels Bohr professorat på Økonomisk Institut ved Århus Universitet. Hans far stammer fra en landsby uden for Hobro, og familien udvandrede, da faderen var 10 år.

- Det er instituttets første nobelpris, siger en stolt Michael Svarer, der er professor på instituttet og en stor beundrer af de tre nobelpristagere.

De tre økonomer hædres med prisen for deres analyse af "markeder med søgefriktioner". Modellen kan bruges til at besvare spørgsmål om, hvorfor mange går arbejdsløse, når der findes et stor antal ledige job, eller hvordan den økonomiske politik kan påvirke arbejdsløsheden.

Michael Svarer fortæller, at han og den danske arbejdsmarkedskommission i deres analyser har arbejdet ud fra de tre nobeløkonomers metoder, og at den vinder indpas i regeringen og centraladministrationen.

Men han understreger, at modellen kan bruges på andre felter som penge og handel og sågar ægteskabsmarkedet, som han selv har gjort det i undervisning.

- Jeg har selv brugt den til at forklare, hvordan mænd møder kvinder. Der er også søgefriktioner, når man skal ud af finde dem. Det er ikke altid let at finde en kvinde.