Fra venstre: Aputsiaq, Henni og Caroline. Yderst til højre står Julie S. Bendtsen, der er formand for Førstehjælpsudvalget.Foto: Kalaallit Røde Korsiat

Årets førstehjælper: Jeg er så taknemmelig for, at vi var der for vores ven

22-årige Henni Pedersen har fået prisen som årets førstehjælper 2019 af Kalaallit Røde Korsiat. Hunden Rico får også en tak.

Til daglig er Henni Pedersen studerende ved Ilisimatusarfik som socialrådgiver. Men en dag i november sidste år faldt hendes ven, Aputsiaq, pludselig om.

Hunden i huset kunne fornemme at der var noget galt, og den begyndte at kradse på døren til værelset, hvor Henni og hendes veninde Caroline sov.

- Vi vågnede op til, at hunden kom ind i værelset, og vi hørte Aputsiaq råbe. Men det var ikke med ord, han råbte bare. Og så løb vi ud på gangen, hvor Aputsiaq sad på gulvet, fortæller Henni Pedersen til KNR.

Aputsiaq kunne ikke snakke, hans tunge var følelsesløs, og højre side af kroppen var lam.

Ikke rart at se sin ven på den måde

Henni og hendes veninde Caroline troede i starten, at Aputsiaq var faldet ned fra trapperne, og at han havde brækket et ben eller arm - og de troede, at han var i chok og derfor ikke kunne tale.

Privatfoto: Henni Pedersen

- Det var ikke rart at se en, som normalt er så glad og livlig, på den måde. Det var meget chokerende, siger Henni.

Derefter ringede de efter en ambulance og skiftedes til at sidde med Aputsiaq og berolige ham, mens den anden holdt udkig efter ambulancen.

LÆS OGSÅ Caroline og Henni er årets førstehjælpere: Hjalp Aputsiaq efter blodprop

- Jeg synes, det var vigtigt at sidde med ham og være rolig og vise, at vi var der for ham. Vi sagde, at han skulle trække vejret, og vi aede ham på ryggen og sagde, at det nok skulle gå.

Ubeskriveligt taknemmelig

Og takket være deres indsats har de fået deres gode ven tilbage i god behold. Og det glæder Henni meget:

- Jeg er ubeskriveligt taknemmelig for, at vi var der præcis den dag. I dag er han frisk og sig selv igen, siger hun. 

Hun er også glad for at have modtaget Kalaallit Røde Korsiats førstehjælperpris.

- Jeg havde slet ikke forventet det, det var en kæmpe overraskelse. Jeg er glad for, at Kalaallit Røde Korsiat gør sådan nogle ting, siger Henni Pedersen.

Også hunden Rico får et tak fra Henni Pedersen og Caroline Hartmann Hansen. De har nemlig fået 10.000 kroner med i prisen, som de skal dele. Pengene skal blandt andet bruges til godbidder til Rico.

- Jeg, Caroline og Aputsiaq er glade for, at Rico var til stede. For han sad jo sammen med Aputsiaq, og han kunne jo også mærke, at der var noget galt. Han får i hvert fald godbidder fra os, siger Henni.

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl